Császármorzsa egyszerűen

Ahogy én készítem

Császármorzsa recept

Sokak számára olyan császármorzsát készíteni, mint nekem a lángost, vagy a palacsintát, mégis ez a desszert eddig mindig kifogott rajtam. Most azonban felcsaptam néhány szakácskönyvet, melyek receptjei között természetesen egyik sem volt egyforma, viszont egy dologban egyetértettek a szakácsok: a fél liternyi tej adagja mindenhol fix volt függetlenül a búzadara és a tojás mennyiségétől, így megpróbáltam egy köztes megoldást alkalmazni. Nekem bevált, ezért ajánlom mindenkinek, aki hozzám hasonlóan még eddig nem találta el a helyes mértékét a császármorzsa hozzávalóinak.

Császármorzsa recept

Hozzávalók:

  • 0,5 l tej,
  • 15 dkg búzadara,
  • 4 ek. cukor,
  • két csipet só,
  • 3 tojás,
  • 1 citrom héja,
  • rumaroma.

A császármorzsa elkészítése:

  1. A tejbe beáztatjuk a búzadarát a cukor és a só kíséretében, amit jó alaposan elkeverünk és kb. egy órát állni hagyjuk, amíg a dara szépen megdagad benne.  
  2. Ezt követően belereszeljük a citrom héját, hozzáadjuk a tojások sárgáját és egy kis rumaromát (ízlés szerint), majd a legvégén a tojásfehérjék keményre vert habját. Óvatos mozdulatokkal összedolgozzuk és néhány csepp olajban folyamatos kevergetés mellett megsütjük.
  3. Nekem az a módszer vált be, miszerint megfeleztem a masszát és első körben csak a felét készítettem el egy nagyobb teflon serpenyőben, így volt helye a tésztának igazi császármorzsává zsugorodnia. (Amikor az egész tésztát beleborítottam az edénybe, akkor nagyon lassan ment az átalakulás.) Bizony türelmesen és kitartóan kell kevergetni a tésztát, mert idő kell (kb. 10-12 perc) ahhoz, hogy a folyamatos keverés hatására pirulni kezdjen a darabokra hullott alapanyag.
  4. Lényegében egészen hasonló folyamaton megy keresztül a tészta, mint a tojások a rántottánál. Tálaláshoz valamilyen finom gyümölcslekvárt, vagy porcukrot érdemes használni, pl. finom, házi meggydzsemet!

Császármorzsa egyszerűen képek

Ha tetszett a fenti Császármorzsa recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló desszert recepteket is: Trüffel golyó receptek, Vörösborban posírozott körte recept, Szőlős chia puding recept.

További receptötletek a hozzávalókból: búzadara, tej, tojás. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: édesség, magyar, sütemény.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Császármorzsa recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Bejgli recept
sütemény

Bejgli variációk

Mandulás, pisztáciás és sós mogyorós, csokis ízekben

Mini panettone recept
kelt tészta

Mini panettone

Ünnepi hangulatot varázsol otthonunkba

Aranygaluska recept
kelt tészta

Aranygaluska

Dióban gazdag, örökzöld kelt tészta

Muffin buci recept
pékáru

Muffin buci

Édes, kedves, mini zsemlék a boldog napindításhoz

Gesztenyés brownie recept
sütemény

Gesztenyés brownie lisztmentesen

Tökéletes brownie csokiból és gesztenyepüréből

Szilvás, mandulás pite recept
pite

Szilvás, mandulás pite

Könnyed, kevert sütemény a szilvaszezonban

Foszlós kalács recept
kenyérféle

Foszlós kalács

Ami sosem hiányozhat az ünnepi asztalról

Duna hullám torta recept
torta

Duna hullám torta

Meggyes, csokis és vaníliás tortacsoda

Tízperces fánk recept
desszert

Tízperces fánk

Szupergyors és egyszerű fánk recept

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató