Sokak számára olyan császármorzsát készíteni, mint nekem a lángost, vagy a palacsintát, mégis ez a desszert eddig mindig kifogott rajtam. Most azonban felcsaptam néhány szakácskönyvet, melyek receptjei között természetesen egyik sem volt egyforma, viszont egy dologban egyetértettek a szakácsok: a fél liternyi tej adagja mindenhol fix volt függetlenül a búzadara és a tojás mennyiségétől, így megpróbáltam egy köztes megoldást alkalmazni. Nekem bevált, ezért ajánlom mindenkinek, aki hozzám hasonlóan még eddig nem találta el a helyes mértékét a császármorzsa hozzávalóinak.
Császármorzsa recept
Hozzávalók:
- 0,5 l tej,
- 15 dkg búzadara,
- 4 ek. cukor,
- két csipet só,
- 3 tojás,
- 1 citrom héja,
- rumaroma.
A császármorzsa elkészítése:
- A tejbe beáztatjuk a búzadarát a cukor és a só kíséretében, amit jó alaposan elkeverünk és kb. egy órát állni hagyjuk, amíg a dara szépen megdagad benne.
- Ezt követően belereszeljük a citrom héját, hozzáadjuk a tojások sárgáját és egy kis rumaromát (ízlés szerint), majd a legvégén a tojásfehérjék keményre vert habját. Óvatos mozdulatokkal összedolgozzuk és néhány csepp olajban folyamatos kevergetés mellett megsütjük.
- Nekem az a módszer vált be, miszerint megfeleztem a masszát és első körben csak a felét készítettem el egy nagyobb teflon serpenyőben, így volt helye a tésztának igazi császármorzsává zsugorodnia. (Amikor az egész tésztát beleborítottam az edénybe, akkor nagyon lassan ment az átalakulás.) Bizony türelmesen és kitartóan kell kevergetni a tésztát, mert idő kell (kb. 10-12 perc) ahhoz, hogy a folyamatos keverés hatására pirulni kezdjen a darabokra hullott alapanyag.
- Lényegében egészen hasonló folyamaton megy keresztül a tészta, mint a tojások a rántottánál. Tálaláshoz valamilyen finom gyümölcslekvárt, vagy porcukrot érdemes használni, pl. finom, házi meggydzsemet!