Nem szokásom a Deák téren ebédelni, de minden bizonnyal most a sors is így akarta, hiszen egy olyan isteni, még sosem kóstolt, friss zöldségekkel és pirított kenyérkockákkal megszórt grillezett csirkemellet ehettem, amit minél előbb ki kellett otthon is próbálnom. Az elnevezésre már sajnos nem emlékszem pontosan, de, ha minden igaz „krutonos csirke” névre hallgatott vélhetően a pirított kenyérkockák miatt. Viszonylag gyorsan elkészül, egészséges, arról nem is beszélve, hogy milyen kis csinos a sok szép színű zöldségből kifolyólag.
Deák téri krutonos csirke recept
Hozzávalók 4 személyre:
- 70-80 dkg csirkemell filé,
- kevés olívaolaj,
- só, bors, oregánó, fokhagymapor.
Feltét:
- 2 kisebb paradicsom,
- 1-1-1 sárga, piros és zöld kaliforniai paprika,
- 2 kisebb fej lilahagyma,
- 1 kígyóuborka,
- 1-1,5 kifli,
- fokhagyma,
- reszelt sajt.
Elkészítés:
- A csirkemell filéből vékony szeleteket vágunk, kiklopfoljuk és bepácoljuk őket némi olíva, só, bors, fokhagymapor és oregánó kíséretében. Tegyük a hűtőbe néhány órára, vagy akár egész éjszakára, hogy összeérhessenek az ízek.
- A zöldségeket előkészítjük a sütéshez: mindent megtisztítva, apró kockákra vágunk fel, így a kifli karikákat (felkarikázás után dörzsöljük be egy kis fokhagymával őket) is negyedeljük a pirítás előtt.
- A kifli darabkákat pár perc alatt minimális olíván pirítsuk meg. Ezt követően a hús szeletek mindkét oldalát süssük meg nagy lángon néhány csepp olajon.
- Állítsuk össze a hozzávalókat: minden csirkemell szeletre kerüljön egy kis halom zöldségekkel összekevert pirított kifli kocka (kruton), majd reszelt sajttal szórjuk meg a tetejét.
- Forró sütőbe tesszük és a sajt pirulásáig még sütjük a húst. Kb. 15-20 perces sütési idővel számoljunk. Köretnek rizst, vagy sült burgonyát javaslok.