A remek, ötletgazdag KREATÍV Café oldalán bukkantam rá az életkerék kenyér receptjére, ahol olyan sütésre és tesztelésre csábító fotókat találtam a kenyérkéről, amiknek egyszerűen nem tudtam ellenállni. A receptet végül csöppet átvariáltam, "rozsosítottam", és az eredeti recept szerint ugyanúgy golyócskákat formáztam a tésztából, amiből végül helyes rozsos "zsemle-torta" lett.
Életkerék kenyér recept
Az életkerék kenyér hozzávalói:
- 60 dkg rozsliszt keverék (rozsliszt, tönkölyliszt és kenyérliszt vegyesen),
- 3 dl tej,
- 2-3 ek. olaj,
- 2 teáskanál só,
- 1 tk. cukor,
- fél kocka élesztő
- díszítéshez: tökmag, napraforgómag, fenyőmag, szezámmag
- kevés víz.
Az életkerék kenyér elkészítése:
- Az élesztőt a langyos tejben egy teáskanál cukorral felfuttatjuk, majd a liszttel, sóval alaposan összegyúrjuk, pontosabban jól megdagasztjuk egy fakanál segítségével (függőleges, lendületes mozdulatokkal).
- A kenyér tésztát kb. 1-2 órán át kelesztjük meleg helyen (ha a lisztet is meglangyosítjuk, és jó meleg helyre tesszük, akkor akár kevesebb mint egy óra alatt is megkelhet a tészta).
- Amikor megkelt, 5 felé vesszük, majd ezekből egyenként 3 kis golyót formálunk (persze lehet másképp is méretezni a golyócskákat) és kikészítjük a díszítő elemeket: szezámmag, tökmag, napraforgó és/vagy fenyőmag (ill. mák, köménymag is szóba jöhet annak, aki barátságban van velük) és ezeket külön kis tálkákba öntjük.
- A golyókat egyesével belemártjuk egy kis vízbe és ezen felével belenyomjuk a magokba őket és tetszés szerinti alakzatban, változatban egymás köré helyezzük őket a tortaformában (kibélelve szilikonos sütőpapírral), vagy egy tepsiben, így virág, vagy kerék formát vesznek fel.
- Előmelegített sütőben sütjük magas hőfokon. 200 fokos bemelegítéssel, légkeveréssel nekem 15 perc alatt gyönyörű, aranybarnára sültek. Természetesen ahány konyha, annyi sütő, ezért a legbiztosabb az, ha folyamatosan megfigyelés alatt tartjuk, a finom illatok és a piruló, barnuló teteje sokat elárulhat arról, hogy már készen van és persze ezt is szurkálhatjuk tesztelés végett: ha ragad a tűre valami, akkor még biztosan nyers a tészta