Életkerék kenyér rozslisztből

Sokmagos zsemle torta

Életkerék kenyér recept

A remek, ötletgazdag KREATÍV Café oldalán bukkantam rá az életkerék kenyér receptjére, ahol olyan sütésre és tesztelésre csábító fotókat találtam a kenyérkéről, amiknek egyszerűen nem tudtam ellenállni. A receptet végül csöppet átvariáltam, "rozsosítottam", és az eredeti recept szerint ugyanúgy golyócskákat formáztam a tésztából, amiből végül helyes rozsos "zsemle-torta" lett.

Életkerék kenyér recept

Az életkerék kenyér hozzávalói:

  • 60 dkg rozsliszt keverék (rozsliszt, tönkölyliszt és kenyérliszt vegyesen),
  • 3 dl tej,  
  • 2-3 ek. olaj, 
  • 2 teáskanál só, 
  • 1 tk. cukor,
  • fél kocka élesztő
  • díszítéshez: tökmag, napraforgómag, fenyőmag, szezámmag
  • kevés víz.

Az életkerék kenyér elkészítése:

  1. Az élesztőt a langyos tejben egy teáskanál cukorral felfuttatjuk, majd a liszttel, sóval alaposan összegyúrjuk, pontosabban jól megdagasztjuk egy fakanál segítségével (függőleges, lendületes mozdulatokkal).
  2. A kenyér tésztát kb. 1-2 órán át kelesztjük meleg helyen (ha a lisztet is meglangyosítjuk, és jó meleg helyre tesszük, akkor akár kevesebb mint egy óra alatt is megkelhet a tészta).
  3. Amikor megkelt, 5 felé vesszük, majd ezekből egyenként 3 kis golyót formálunk (persze lehet másképp is méretezni a golyócskákat) és kikészítjük a díszítő elemeket: szezámmag, tökmag, napraforgó és/vagy fenyőmag (ill. mák, köménymag is szóba jöhet annak, aki barátságban van velük) és ezeket külön kis tálkákba öntjük.
  4. A golyókat egyesével belemártjuk egy kis vízbe és ezen felével belenyomjuk a magokba őket és tetszés szerinti alakzatban, változatban egymás köré helyezzük őket a tortaformában (kibélelve szilikonos sütőpapírral), vagy egy tepsiben, így virág, vagy kerék formát vesznek fel.
  5. Előmelegített sütőben sütjük magas hőfokon. 200 fokos bemelegítéssel, légkeveréssel nekem 15 perc alatt gyönyörű, aranybarnára sültek. Természetesen ahány konyha, annyi sütő, ezért a legbiztosabb az, ha folyamatosan megfigyelés alatt tartjuk, a finom illatok és a piruló, barnuló teteje sokat elárulhat arról, hogy már készen van és persze ezt is szurkálhatjuk tesztelés végett: ha ragad a tűre valami, akkor még biztosan nyers a tészta

Életkerék kenyér rozslisztből képek

Ha tetszett a fenti Életkerék kenyér recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló kenyérféle recepteket is: Sokmagos, dagasztás nélküli kenyér recept, Napraforgómagos buci karácsonyfa recept, Sokmagos banánkenyér recept.

További receptötletek a hozzávalókból: friss élesztő, kenyérliszt, rozsliszt, szezámmag, tej, tökmag. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: előétel, kenyérféle, péksütemény.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Életkerék kenyér recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató