Sörkifli

Remek sörkorcsolya kelt tésztából

Sörkifli recept

A sörkifli a neve ellenére nem tartalmaz sört, pedig ki tudja, lehet, hogy ez adná meg a sós finomság igazi pikantériáját?! Ezt a sörkorcsolyát egy régi családi recept alapján sütöttem meg és turbóztam fel egy kis enyhén füstölt trappistával és szezámmaggal. Az eredeti recept szerint nem kell bele sajt, csak köménymag, és kristálysó a tetejére. Frissen a legszuperebbek, de másnapra is puhák maradnak, feltéve, ha tényleg megmaradnak.

Sörkifli recept

Hozzávalók egy tepsihez, 32 kisebb darabhoz:

  • 1/2 kg liszt,
  • 4 ek. olvasztott vaj (+ a lapok megkenéséhez),
  • 1 csapott ek. só,
  • 1, 5 dl tej,
  • 3 dkg élesztő (több, mint egy fél kocka)
  • 1 kis doboz kefir (140 g)
  • tojás a megkenéséhez, 
  • sajt, szezámmag, és tengeri kristálysó a kiflik tetejére.

Elkészítés:

  1. Az élesztőt a  meglangyosított tejben felfuttatjuk pici cukor segítségével (kb. 1 tk.) és összegyúrjuk a többi hozzávalóval.
  2. A tésztának, ahogy sok esetben, itt is össze kell szedni minden alkatrészt a gyúró tálból és nem szabad, hogy ragadjon a kezünkhöz. A kefirt elvileg aszerint kell adagolni, hogy "mennyit vesz fel", de nekem pont tökéletes volt ez az egy kis pohár Danone kefir. Szükség esetén adjunk még 1-2 kanállal, ha túl száraz lenne a tésztánk.
  3. Ezt követően kelesztés nélkül kell folytatnunk a munkát a tésztával: osszuk két felé, aztán ezeket megint ketté. Mindegyiket kb. lapos tányér nagyságú kör alakra nyújtjuk ki (4 teljesen azonos méretű lapot kell kapunk).
  4. A lapot megkenjünk jól olvasztott margarinnal és ráteszünk egy másik ugyanilyen formájú és nagyságú lapot, ezeket 16 felé vágjuk el (háromszög alak), és a szélesebb végénél feltekerjük (tehetünk bele egy kis darab sajtot). Ugyanezt eljátsszuk a másik két lappal is, így összesen 32 kis kiflink lesz.
  5. Meleg helyen a (szilikonos sütőpapírral kibélelt) tepsin kelesztjük a duplájára kb. 1,5-2 óra alatt. Sütés előtt megkenjük tojással, és reszelt sajttal, szezámmaggal, kristálysóval szórjuk meg. Kétféle módon szórtam őket: az egyikre csak sajtot, a másikra szezámmagot és sót tettem.
  6. Előmelegített (forró) sütőben sütjük kb. 200 fokon, amíg szépen megpirul a sajt a tetején. Nekem kb. 30 perc alatt sült meg, de a legbiztosabb hinni a szemünknek, orrunknak és a tűnek, amire nem szabad ráragadni a kifli részecskéknek.

Sörkifli képek

Ha tetszett a fenti Sörkifli recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló sós nasi recepteket is: Sonkakrémes kifli recept, Medvehagymás, túrós pogácsa recept, Sütőtökös, sajtos pogácsa recept.

További receptötletek a hozzávalókból: finomliszt, friss élesztő, kefir, tej, vaj. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: borkorcsolya, előétel, kenyérféle, péksütemény, szilveszteri.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Sörkifli recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató