A leveles camembert receptjéről már sok helyen olvastam, de még sosem kóstoltam és sütöttem. Az igazat megvallva luxusnak tartottam tucatra vásárolni a nem éppen olcsó camembert sajtokat és egy vacsora alatt felfalni őket, ezért egészen addig halogattam ezt a recept próbát, amíg egy nap sikerült kifognom kedvező áron a tejtermékeket. A siker nem maradt el: az étel egyszerűen gyönyörű, ahogyan a lágy, krémes sárga belseje olvadozik, a megpirult dió darabok meleg színükkel roppant gusztusossá varázsolják (az ízét hadd ne ragozzam most) és körülötte a mély bordó áfonya lekvár biztosítja a finomság igazi eleganciáját.
Diós, áfonyás camembert leveles bundában recept
Hozzávalók:
- személyenként egy db camembert sajt,
- kb. 3-4 főre elegendő 1 tasak mirelit leveles tészta,
- áfonya lekvár,
- pici liszt,
- 1 tojás,
- durvára darabolt dió.
Elkészítés:
- Roppant egyszerű, úriasszony dolgunk van, hiszen a készen kapható, mirelit leveles tésztával gyorsan és könnyedén tudunk dolgozni.
- Elsőként enyhén lisztezett deszkán kinyújtjuk vékonyra a tésztát és utána eldöntjük, hogy milyen alakzatúra szeretnénk megsütni ezt a finomságot. 3 formával is próbálkoztam: négyzet alakot vágtam ki a tésztából és háromszögszerűen hajtottam rá a sajtra a tésztát, volt olyan, amit simán becsomagoltam, mint a 20 dkg párizsit szokás, de végül a rétes, vagy rolád forma nyerte el leginkább a tetszésemet, ezért erről írnék többet.
- Téglalap alakúra nyújtsuk ki a tésztát és vastag sajt szeleteket tegyük bele egymás mellé (mint valami kis vonat vagonjait), a tetejét vékonyan kenjük meg áfonya lekvárral és hajtsuk rá a tészta mindkét oldalát, kicsit nyomogassuk meg, az oldalát is szorítsuk le, nehogy kikandikáljon valahonnan az áfonya. Kenjük meg tojással és szórjunk rá vagdalt, durvára aprított diót.
- Előmelegített sütőben kb. 20-30 percig sütjük magas hőfokozaton. Tálaláshoz még egy kis áfonya lekvár elmaradhatatlan.