Az Ízzel-lélekkel gasztroblog 1. éves születésnapját a kedvenc kombinációmmal ünnepeltem: az étcsokoládé és a kókusz pihék egymásba gabalyodásával. Az első sajttortám egy sütés nélküli változat volt, de már régóta szerettem volna kipróbálni a sütést igénylő társát is. Íme egy nagyon egyszerűen elkészíthető recept a kókuszos, csokis sajttortára.
Csokoládés, kókuszos sajttorta recept
Hozzávalók egy 26 cm átmérőjű tortaformához:
- 1 cs. Győri édes kókuszos zabfalatok keksz,
- 15 dkg vaj,
- 45 dkg krémsajt (mascarpone, tejszínes, vagy dobozos krémsajt),
- 21 dkg porcukor,
- 1 cs. vaníliacukor,
- 1 csip. só,
- 3 tojás,
- 150 g étcsokoládé,
- 2 ek. vaj,
- 1 bögre kókuszreszelék
Elkészítés:
- A kekszet ledaráljuk egy aprítógép segítségével és az enyhén megolvasztott vajjal alaposan összedolgozva belenyomkodjuk egy 26 cm átmérőjű tortaforma aljára. (A szilikonos sütőpapírt a tortaformában is használom.) Hűtőbe tesszük, amíg elkészítjük a torta fő részét.
- Az étcsokoládét 2 evőkanál vajjal, lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett megolvasztjuk, majd kihűtjük.
- Amíg a csoki hűl, a cukor féléket a tojással, csipet sóval összekeverjük turmixgéppel, hozzáadjuk a sajtot, a már kevésbé langyos csokoládét és a legvégén a kókuszt.
- A masszát ráöntjük a kekszes rétegre és előmelegített sütőben közepes fokozaton sütjük kb. 40-50 percet. Figyeljük az illatokat, a szélét és a tetejét, nehogy véletlenül túl szárazra, esetleg égettre süssük.
- Sütés után, csak akkor vegyük ki az édességet a torta formából, amikor már teljesen kihűlt és ezt követően minimum néhány órát pihentessük a hűtőben, ugyanis a csokoládés krémsajtnak szüksége van egy kis dermedésnyi időre és ezek után lehet szép szeleteket vágni és igazán jókat falatozni belőle. Hamisítatlan tömör gyönyör, amiből azért egy szelet teljesen elég.