Mexikói chilis bab

Chili con carne, ahogy én készítem

Mexikói chilis bab recept

Egy jó kis, mexikói, chilis babos ragu szuper ellenszere a borús vagy hideg időnek, kiválóan melegíthető, fagyasztható. Sőt szinte nem is érdemes frissen tálalni, mert már egy napos, hűtőben töltött várakozás után is sokkal mennyeibb az íze. Fogyaszthatjuk önmagában, friss kenyérrel, tortillával, esetleg rizzsel, de fantasztikus tortillába töltve, vagy egy óriás bagettet megkenve, sajttal a tetején ropogósra sütve. A hétköznapokban is kézen fekvő recept ötlet, hiszen nem kell miatta sokat időzni a konyhában, a ragu szépen lassan "elfődögél" magában.

Mexikói chilis bab recept

Hozzávalók 4 főre:

  • 50 dkg darált marhahús,
  • 1 fej vöröshagyma,
  • pár ek. olívaolaj,
  • 4-5 gerezd fokhagyma,
  • 2-3 db piros kaliforniai paprika,
  • 1 konzerv hámozott paradicsom, 
  • 1 konzerv vörösbab,
  • 1 konzerv kukorica,
  • só, bors, chili ízlés szerint,
  • egy csipet fahéj,
  • cayenne bors ízlés szerint,
  • 1 ek. füstölt, őrölt piros paprika,
  • 1 tk. őrölt római kömény,
  • 1 tk. őrölt oregánó,
  • fél lime leve,
  • 1 kis csokor friss koriander,
  • tálaláshoz: tejföl, reszelt sajt, koriander, chili paprika.

Elkészítés:

  1. Kevés olívaolajon megdinszteljük az aprított vöröshagymát, hozzáadjuk a reszelt fokhagymát, majd a darált húst, amit fehéredésig pirítunk.
  2. Adjuk hozzá a hámozott paradicsomot, fűszereket, majd fedő alatt főzzük, alacsony hőfokon. Kb. félóra elteltével tegyük bele a paprikát. 
  3. A legvégén, amikor már teljesen puha a husi, adjuk hozzá a babot, kukoricát, és főzzük össze kb. 10 perc alatt. A friss, felaprított koriandert szintén a legutolsó körben dobjuk hozzá a chilis babhoz.
  4. Tálaláskor kínáljuk friss kenyérrel vagy tortillával, és locsoljunk rá egy kis tejfölt, hintsük meg reszelt sajttal (pl. cheddar vagy trappista, ha nincs más). A friss koriander levelekkel, lime és különböző chili vagy jalapeno paprika szeletekkel is fel lehet még dobni.

Mexikói chilis bab képek

Ha tetszett a fenti Mexikói chilis bab recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló ragu recepteket is: Vadas marha kifligombóccal recept, Áfonyalekváros őzragu recept, Fehérboros, csirkés pite recept.

További receptötletek a hozzávalókból: bab, chili, darált hús, fokhagyma, hámozott paradicsom, kukorica. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: egytálétel, főétel, húsétel, mexikói, zöldséges.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

2 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Mexikói chilis bab recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató