Pásztor pite, avagy a Shepherd's pie

Az angolok híres "rakott krumplija"

Pásztor pite recept

Az angol konyha méltán híres pásztor pitéje azon túl, hogy egy különleges, új ízvilágot hozhat a konyhánkba, nagyszerűsége abban is rejlik, hogy még melegítve is isteni, hiszen még jobban összeérnek olyankor az ízek. Az eredeti recept szerint darált bárányhúst kell felhasználni a pitéhez, de természetesen marhából, sertésből, vagy pulykából sem sülhet ki olyan rossz eredmény.

Pásztor pite recept

A pásztor pite hozzávalói 4 személyre:

  • kevés olívaolaj,
  • 3 db sárgarépa,
  • 1 db vöröshagyma,
  • 50 dkg darált hús (eredetileg bárányból),
  • 1 konzerv hámozott paradicsom,
  • 30-40 dkg zöldborsó,
  • 2-3 tk. Worchestershire szósz
  • 1 kg krumpli,
  • kb. 2-3 ek. vaj,
  • kb. 1/2 dl tejszín,
  • kakukkfű,
  • só, bors,
  • 1-2 dl vörösbor.

Elkészítés:

  1. A pitéhez első körben készítsük el a húsragut, illetve párhuzamosan ennek megfőzésével tegyük fel a krumplit főni. Kevés olajon dinszteljük meg a hagymát, adjuk hozzá a darált husit, pirítsuk fehéredésig, majd pároljuk meg az apróra felkockázott répa, zöldborsó és paradicsom kíséretében.
  2. Fűszerezzük Worchestershire szósszal, sóval, borssal, kakukkfűvel, majd néhány löttyintésnyi vörösborral. Fedő alatt főzzük össze alaposan a ragu alkatrészeit, amíg finom szaftos elegyet nem képeznek.
  3. A főtt krumplit összetörjük némi vajjal és tejszínnel elkeverve pürésítjük botmixerrel.
  4. A pásztor pitét egy kerámia tálban, vagy tepsiben sütjük: alulra a húsragu, felülre, szépen elfésülve pedig a krumplipüré kerül. Egy villa segítségével húzhatunk néhány gusztusos csíkot a püré tetejére. Magas hőfokon sütjük kb. 1 óráig, vagy amíg a teteje meg nem pirul egy csöppet. Bátran lehet variálni más zöldségekkel is a ragut, nagy divat például a mexikói pásztor pite, aminek a klasszikus zöldség elemeit lecserélik kukoricára, babra, kaliforniai paprikára.

Pásztor pite, avagy a Shepherd's pie képek

Ha tetszett a fenti Pásztor pite recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló rakott recepteket is: Brokkolis, tepsis csirke recept, Sonkával, sajttal töltött cukkini tekercsek paradicsomszószban recept, Brokkolis, currys csirke recept.

További receptötletek a hozzávalókból: burgonya, darált hús, hámozott paradicsom, sárgarépa, zöldborsó. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: angol, egytálétel, főétel, húsétel, rakott, zöldséges.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Pásztor pite recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató