Az angol konyha méltán híres pásztor pitéje azon túl, hogy egy különleges, új ízvilágot hozhat a konyhánkba, nagyszerűsége abban is rejlik, hogy még melegítve is isteni, hiszen még jobban összeérnek olyankor az ízek. Az eredeti recept szerint darált bárányhúst kell felhasználni a pitéhez, de természetesen marhából, sertésből, vagy pulykából sem sülhet ki olyan rossz eredmény.
Pásztor pite recept
A pásztor pite hozzávalói 4 személyre:
- kevés olívaolaj,
- 3 db sárgarépa,
- 1 db vöröshagyma,
- 50 dkg darált hús (eredetileg bárányból),
- 1 konzerv hámozott paradicsom,
- 30-40 dkg zöldborsó,
- 2-3 tk. Worchestershire szósz
- 1 kg krumpli,
- kb. 2-3 ek. vaj,
- kb. 1/2 dl tejszín,
- kakukkfű,
- só, bors,
- 1-2 dl vörösbor.
Elkészítés:
- A pitéhez első körben készítsük el a húsragut, illetve párhuzamosan ennek megfőzésével tegyük fel a krumplit főni. Kevés olajon dinszteljük meg a hagymát, adjuk hozzá a darált husit, pirítsuk fehéredésig, majd pároljuk meg az apróra felkockázott répa, zöldborsó és paradicsom kíséretében.
- Fűszerezzük Worchestershire szósszal, sóval, borssal, kakukkfűvel, majd néhány löttyintésnyi vörösborral. Fedő alatt főzzük össze alaposan a ragu alkatrészeit, amíg finom szaftos elegyet nem képeznek.
- A főtt krumplit összetörjük némi vajjal és tejszínnel elkeverve pürésítjük botmixerrel.
- A pásztor pitét egy kerámia tálban, vagy tepsiben sütjük: alulra a húsragu, felülre, szépen elfésülve pedig a krumplipüré kerül. Egy villa segítségével húzhatunk néhány gusztusos csíkot a püré tetejére. Magas hőfokon sütjük kb. 1 óráig, vagy amíg a teteje meg nem pirul egy csöppet. Bátran lehet variálni más zöldségekkel is a ragut, nagy divat például a mexikói pásztor pite, aminek a klasszikus zöldség elemeit lecserélik kukoricára, babra, kaliforniai paprikára.