Nyári joghurtos sárgabaracktorta

Frissítő, könnyed desszert

Joghurtos sárgabaracktorta recept

Ez az egyszerű sütemény amolyan igazi kis nyári idénytorta: akadt némi finom, friss sárgabarack és a melegben jól esett egy kis savanykás, könnyed tortakrém. Mint a legtöbb jól bevált torta esetében, ehhez is egy 8 tojásos kakaós piskóta tésztát sütöttem és egy sárgabarackos-joghurtos-tejszínes krémet kevertem hozzá, a díszítésről pedig a csinos sárgabarack szeletek gondoskodtak.

Joghurtos sárgabaracktorta recept

Hozzávalók:

A piskóta hozzávalói:

  • 8 tojás,
  • 2 ek. kakaópor,
  • 2 ek. víz,
  • 8 csapott ek. cukor,
  • 6 púpos ek. rétesliszt,
  • 1/2 cs. sütőpor.

A sárgabarackos krém hozzávalói:

  • 5-6 db sárgabarack leturmixolva,
  • 4-5 db sárgabarack apróra összevágva,
  • 2 kis pohár joghurt,
  • 3 cs. vaníliacukor,
  • 20 dkg porcukor,
  • 2 dl habtejszín,
  • 1 tasak zselatin (+1 dl víz)
  • 2 dl habtejszín a külsejére + 1 tasak habfixáló + 1 cs. vaníliacukor,
  • 4 db sárgabarack a tetejére,
  • szeletelt mandula.

Elkészítés:

  1. Első körben egy 8 tojásos piskótát sütünk: ehhez a tojások sárgáját kakaóval, vízzel, cukorral egy turmixgép segítségével alaposan habosra összekeverjük, hogy a cukor jól elolvadjon benne és ehhez adjuk hozzá a lisztet és a sütőport.
  2. A tojásfehérjéből felvert kemény habot keverjük a masszához utolsó lépésként és ügyelüjnk arra, hogy a keverés közben ne nagyon törjük össze a habot.
  3. Sütőpapírral kibélelt tortaformába öntjük a tésztát és előmelegített, forró sütőbe tesszük, amit az elején a legalacsonyabb hőfokra (kb. 150-160 fokra) veszünk és kb. 15-20 percig ne is nyissuk ki a sütő ajtaját, később tűpróbát végzünk és, ha már nem ragad rá semmi a tűre, akkor elzárhatjuk a sütöt, de még ne vegyük ki: fokozatosan távolítsuk el, vagyis 5-10 percig zárt ajtó, 10 percig fakanállal kitámasztott ajtó, később lenyitott ajtó, majd a végén ki is vehetjük a sütőből. Így vélhetően nem esik össze a piskóta. 
  4. A krémhez botmixerrel turmixoljuk (pürésítsük) a sárgabarackot, majd a joghurttal, cukorral (por és vanília), apró szeletes barackkal alaposan keverjük össze.
  5. Hozzáadjuk a felvert habtejszínt, összedolgozzuk, és utolsó lépésként zselatinnal varázsoljuk tortakrémes szilárdságúvá.
  6. A zselatint (rendes tasakos zselatin por) 1 dl vízben feloldjuk, meglangyosítjuk a tűzhelyen, folyamatosan kevergetjük, hogy szépen, egyenletesen feloldódhasson, majd kihűtve, de még folyósan keverjük a krémhez.
  7. Hűtőbe tesszük egy kevés időre, hogy megfelelően megdermedjen a kenéshez. A piskótát éles késsel kétfelé vágjuk, gazdagon megkenjük a sárgabarack krémmel, majd kívül a  felvert habtejszínnel (habfixálóval és van. cukorral verjük fel a tejszínt) bevonjuk. Díszíthetjük sárgabarack szeletekkel, szeletelt mandulával, étcsokoládéval.

Nyári joghurtos sárgabaracktorta képek

Ha tetszett a fenti Joghurtos sárgabaracktorta recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló torta recepteket is: Narancsos répatorta recept, Epres, oreo kekszes túrótorta recept, Tökmagos, fehércsokis torta recept.

További receptötletek a hozzávalókból: habtejszín, joghurt, kakaópor, rétesliszt, sárgabarack, tojás. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: barackszezon, édesség, gyümölcsös, torta.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Joghurtos sárgabaracktorta recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató