Imádom a rakott egytálételeket, valahogy istenien össze tudnak csiszolódni az alkatrészek a sütőben egy lapos tálban összezsugorodva, és nem utolsó sorban másnap melegítve még szinte finomabbak. Nagy kedvencem a rakott karfiol és brokkoli, aminek az eddig bevált receptjén módosítottam egy keveset a számomra megunhatatlan gabonával, a kölessel.
Rakott brokkoli kölessel recept
Hozzávalók kb. 4 főre:
- fél kg brokkoli,
- fél kg darált hús,
- kb. 1-2 merőkanálnyi köles,
- 1 fej vöröshagyma,
- 2-3 gerezd fokhagyma,
- 1 nagy doboz tejföl,
- reszelt sajt,
- kevés olívaolaj,
- piros paprika,
- ízlés szerint kevés csípős paprikakrém,
- só, bors.
Elkészítés:
- A brokkolit mosás után főzzük meg egy kis sós vízben, és ezalatt az idő alatt elkészíthetjük a húsragut.
- Dinszteljük meg olajban az aprított hagymát, 1-2 pillanat alatt a reszelt fokhagymát és adjuk hozzá a darált húst, amit fehéredésig pirítsunk és kevergessünk nagy lángon.
- Következő lépésként beleönthetjük a megmosott kölest és egy percnyi pirítás után adjunk hozzá vizet, első körben kb. kétszer annyit, mint amennyi kölest.
- Fűszerezzük és fedő alatt pároljuk kis lángon, de ne nagyon távolodjunk el az edénytől, mert gyakran ellenőriznünk, kavargatnunk kell ahhoz, hogy véletlenül se ragadjon oda a ragu az edény aljához. Szükség esetén pótoljuk a vizet, amíg a köles kellően meg nem puhul.
- Kb. fél óra alatt megfő a ragu és a brokkoli, így következhet az összeállítás: kevés olívaolajjal kikent kerámia tálba vagy tepsibe tegyük a főt brokkolit, amit a könnyű szétterülése érdekében hasznos késsel több helyen szétvágni, szedjük rá a ragut, majd kenjük meg tejföllel, szórjuk meg gazdagon sajttal és magas hőfokon süssük a teteje pirulásáig.