Rakott brokkoli kölessel

Aminek jól áll a melegítés

Rakott brokkoli kölessel recept

Imádom a rakott egytálételeket, valahogy istenien össze tudnak csiszolódni az alkatrészek a sütőben egy lapos tálban összezsugorodva, és nem utolsó sorban másnap melegítve még szinte finomabbak. Nagy kedvencem a rakott karfiol és brokkoli, aminek az eddig bevált receptjén módosítottam egy keveset a számomra megunhatatlan gabonával, a kölessel. 

Rakott brokkoli kölessel recept

Hozzávalók kb. 4 főre:

  • fél kg brokkoli,
  • fél kg darált hús,
  • kb. 1-2 merőkanálnyi köles,
  • 1 fej vöröshagyma,
  • 2-3 gerezd fokhagyma,
  • 1 nagy doboz tejföl,
  • reszelt sajt,
  • kevés olívaolaj,
  • piros paprika,
  • ízlés szerint kevés csípős paprikakrém,
  • só, bors.

Elkészítés:

  1. A brokkolit mosás után főzzük meg egy kis sós vízben, és ezalatt az idő alatt elkészíthetjük a húsragut.
  2. Dinszteljük meg olajban az aprított hagymát, 1-2 pillanat alatt a reszelt fokhagymát és adjuk hozzá a darált húst, amit fehéredésig pirítsunk és kevergessünk nagy lángon.
  3. Következő lépésként beleönthetjük a megmosott kölest és egy percnyi pirítás után adjunk hozzá vizet, első körben kb. kétszer annyit, mint amennyi kölest.
  4. Fűszerezzük és fedő alatt pároljuk kis lángon, de ne nagyon távolodjunk el az edénytől, mert gyakran ellenőriznünk, kavargatnunk kell ahhoz, hogy véletlenül se ragadjon oda a ragu az edény aljához. Szükség esetén pótoljuk a vizet, amíg a köles kellően meg nem puhul.
  5. Kb. fél óra alatt megfő a ragu és a brokkoli, így következhet az összeállítás: kevés olívaolajjal kikent kerámia tálba vagy tepsibe tegyük a főt brokkolit, amit a könnyű szétterülése érdekében hasznos késsel több helyen szétvágni, szedjük rá a ragut, majd kenjük meg tejföllel, szórjuk meg gazdagon sajttal és magas hőfokon süssük a teteje pirulásáig.

Rakott brokkoli kölessel képek

Ha tetszett a fenti Rakott brokkoli kölessel recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló rakott recepteket is: Brokkolis, tepsis csirke recept, Sonkával, sajttal töltött cukkini tekercsek paradicsomszószban recept, Brokkolis, currys csirke recept.

További receptötletek a hozzávalókból: brokkoli, darált hús, köles, tejföl, trappista sajt. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: egytálétel, főétel, húsétel, rakott, zöldséges.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Rakott brokkoli kölessel recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató