Falusi legényavató

Burgonyalepénybe csomagolt, csípős magyaros ragu

Falusi legényavató recept

A Kondorosi csárda "konyhafőnökének ajánlata" a falusi legényavató elnevezésű ízletes, magyar egytálétel: burgonyalepénybe csomagolt, csípős húsragu füstölt szalonnával, gombával és sok-sok piros paprikával. Régóta szerettem volna otthon is kikísérletezni valamilyen hasonló ízvilágú finomságot, amire most végül sikerült sort kerítenem.

Falusi legényavató recept

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 fej lilahagyma,
  • 5 gerezd fokhagyma,
  • 30-40 dkg húsfilé (pl. csirkemell, pulykacomb, sertéscomb),
  • 25 dkg főtt, füstölt szalonna,
  • 20 dkg szeletelt gomba,
  • őrölt piros (édes és csípős) paprika,
  • 1-2 friss paradicsom és paprika,
  • só, frissen őrölt bors,
  • 10-15 dkg füstölt sonka kockára vágva.

A burgonyalepény hozzávalói:

  • 2 db közepes burgonya lereszelve,
  • 2 tojás,
  • 20 dkg liszt,
  • kb. 2,5 dl víz,
  • 2 ek. olaj + a sütéshez,
  • só, bors,
  • snidling, petrezselyem,
  • kevés őrölt piros paprika.

Elkészítés:

  1. A húsragu elkészítését hasonlóan kell elképzelni, mint egy pörkölt vagy paprikás elkészítését: üvegesre pirítjuk a felaprított hagymát, hozzáadjuk a reszelt fokhagymát, a felkockázott húst a szalonnával és fehéredésig magas hőfokon sütjük, majd  fűszerezzük és fedő alatt pároljuk alacsony hőfokon. 
  2. Amikor már majdnem puha a hús hozzáadjuk a gombát (paradicsomot, paprikát - ami nekem most nem volt), sonkát és készre főzzük. Szükség esetén öntsünk hozzá vizet, hogy finom szaftos legyen a ragu.
  3. Amíg a ragu a fedő alatt párolódik, összeállítjuk a lepényeket: a tojást a liszttel csomómentesre keverjük, hozzáadjuk az olajat és a lereszelt (pl. sajtreszelőn) burgonyát, majd apránként adagoljuk hozzá a vizet és közben kevergetjük, a cél az, hogy sűrű palacsintatésztát kapjunk. 
  4. Fűszerezzük és a palacsintához hasonló módon lapos serpenyőben megsütjük a lepényeket. 
  5. 1-1 merőkanálnyi adagot öntünk a forró serpenyőbe, melybe minden lepény előtt 1-2 kis kanálnyi olajat teszünk és mindkét oldalát alaposan átsütjük. 
  6. Tálaláskor a lepény felére halmozzuk a ragut és ráhajtjuk a másik felét. Ízlés szerint meglocsolhatjuk egy kis tejföllel, esetleg reszelt sajttal.

Falusi legényavató képek

Ha tetszett a fenti Falusi legényavató recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló magyaros recepteket is: Cukkinis lecsó bulgurral recept, Galgamácsi szelet recept.

További receptötletek a hozzávalókból: burgonya, csirkemell, finomliszt, gomba, kolozsvári szalonna, lilahagyma. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: egytálétel, főétel, magyar, töltött.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

2 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Falusi legényavató recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató