A Kondorosi csárda "konyhafőnökének ajánlata" a falusi legényavató elnevezésű ízletes, magyar egytálétel: burgonyalepénybe csomagolt, csípős húsragu füstölt szalonnával, gombával és sok-sok piros paprikával. Régóta szerettem volna otthon is kikísérletezni valamilyen hasonló ízvilágú finomságot, amire most végül sikerült sort kerítenem.
Falusi legényavató recept
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 fej lilahagyma,
- 5 gerezd fokhagyma,
- 30-40 dkg húsfilé (pl. csirkemell, pulykacomb, sertéscomb),
- 25 dkg főtt, füstölt szalonna,
- 20 dkg szeletelt gomba,
- őrölt piros (édes és csípős) paprika,
- 1-2 friss paradicsom és paprika,
- só, frissen őrölt bors,
- 10-15 dkg füstölt sonka kockára vágva.
A burgonyalepény hozzávalói:
- 2 db közepes burgonya lereszelve,
- 2 tojás,
- 20 dkg liszt,
- kb. 2,5 dl víz,
- 2 ek. olaj + a sütéshez,
- só, bors,
- snidling, petrezselyem,
- kevés őrölt piros paprika.
Elkészítés:
- A húsragu elkészítését hasonlóan kell elképzelni, mint egy pörkölt vagy paprikás elkészítését: üvegesre pirítjuk a felaprított hagymát, hozzáadjuk a reszelt fokhagymát, a felkockázott húst a szalonnával és fehéredésig magas hőfokon sütjük, majd fűszerezzük és fedő alatt pároljuk alacsony hőfokon.
- Amikor már majdnem puha a hús hozzáadjuk a gombát (paradicsomot, paprikát - ami nekem most nem volt), sonkát és készre főzzük. Szükség esetén öntsünk hozzá vizet, hogy finom szaftos legyen a ragu.
- Amíg a ragu a fedő alatt párolódik, összeállítjuk a lepényeket: a tojást a liszttel csomómentesre keverjük, hozzáadjuk az olajat és a lereszelt (pl. sajtreszelőn) burgonyát, majd apránként adagoljuk hozzá a vizet és közben kevergetjük, a cél az, hogy sűrű palacsintatésztát kapjunk.
- Fűszerezzük és a palacsintához hasonló módon lapos serpenyőben megsütjük a lepényeket.
- 1-1 merőkanálnyi adagot öntünk a forró serpenyőbe, melybe minden lepény előtt 1-2 kis kanálnyi olajat teszünk és mindkét oldalát alaposan átsütjük.
- Tálaláskor a lepény felére halmozzuk a ragut és ráhajtjuk a másik felét. Ízlés szerint meglocsolhatjuk egy kis tejföllel, esetleg reszelt sajttal.