Valahogy sosem szerettem a spenótot, vagy legalábbis így emlékeztem rá, egészen addig, amíg nem kóstoltam meg a spenótos rizottót. Rájöttem, hogy igazából semmi rossz nincs a spenótban és valószínűleg az is közrejátszott, hogy, ahogy "öregszem", úgy vagyok egyre nyitottabb az ízek iránt: például kiskoromban utáltam a fokhagymát, ma pedig egészen egyszerűen imádom az ízét és persze a spenótot is a fokhagyma felől közelítettem. Így találtam rá egy receptújságban a spenótos-fetás pitére és "adtam a fejem" arra, hogy végleg megbarátkozzak a spenóttal. A pite pont olyan lett, amilyennek megálmodtam: finom fokhagymás, laktató és még a vegetáriánus étkeket annyira nem kedvelő apukámnak is elnyerte a tetszését.
Spenótos, fetás pite recept
Hozzávalók 4 személyre:
- kevés olívaolaj,
- 5-6 nagy gerezd fokhagyma,
- 45 dkg spenótpüré,
- 20 dkg feta sajt (vagy krémfehér sajt) kockákra vágva,
- 3 tojás,
- 50 dkg mirelit leveles tészta,
- frissen őrölt bors
Elkészítés:
- Kevés olívaolajban 1-2 pillanat alatt megpirítjuk az aprított fokhagymát, hozzáadjuk a spenótpürét, fűszerezzük kevés frissen őrölt borssal (só nem szükséges, mert a feta sajt már eleve sós) és pár percig pároljuk. Majd hagyjuk langyosra hűlni.
- A felengedett leveles tésztát 3 részre osztjuk és mindet azonos méretre nyújtjuk, amit a tepsinkhez méretezünk.
- Miután kihűlt a spenót, összekeverjük a felvert tojásokkal és a kis kockákra vágott fetával.
- A szilikonos sütőpapírral bélelt tepsi aljára teszünk egy tésztalapot, melyet megkenünk a töltelék felével, újabb lapot fektetünk rá, a maradék spenótkrémmel rétegezzük és a tetejére is teszünk a leveles tésztából, majd tojással megkenjük és előmelegített sütőben 180 fokon piroskásra sütjük kb. 15-20 perc alatt.