Konfitált pecsenyelibamáj pástétom

Többet nem veszünk bolti májast

Konfitált pecsenyelibamáj pástétom recept

Olykor ellenállhatatlan vágy fog el a májas ételek iránt. Kicsi koromban is imádtam a Gyulai májast, de csak és kizárólag paradicsommal, valahogy ez a két alapanyag nálam elválaszthatatlanul összefonódott, mint a borsó meg a héja. A házi, vagyis "innentől kezdve nem veszünk bolti májast" hatást elérő pástétom receptért a legjobb helyen kopogtattam: ott lapult egy kedves barátném receptgyűjteményében.

Konfitált pecsenyelibamáj pástétom recept

Hozzávalók:

  • 50 dkg pecsenye libamáj (kacsamáj vagy amilyen máj tetszik),
  • tej, reszelt fokhagyma az éjszakai áztatáshoz,
  • 2 kis fej vöröshagyma,
  • pár gerezd fokhagyma,
  • kb. 50 dkg libazsír,
  • 1 babérlevél,
  • kakukkfű, majoránna,
  • só, bors,
  • 3 ek. mascarpone (sűrű, zsírosabb tejszínt is használhatunk, vagy akár el is hagyhatjuk),
  • 5 dkg vaj,
  • 1-3 tk. mustár.

Házi májas készítés:

  1. A májat alaposan megmossuk, megtisztítjuk és egy éjszakára fokhagymás tejbe áztatjuk. Másnap leöntjük róla  a tejet. 
  2. Bő  libazsírban megpárolunk két fej hagymát, átrakjuk hőálló edénybe, hozzáadjuk a májat, megszurkáljuk itt-ott, kanalazunk rá még bőven a libazsírból, hogy majd az jól ellepje a májat, fűszerezzük, mellé pakolhatunk pár gerezd fokhagymát is, ha gondoljuk (én amibe csak lehet, belecsempészem a fokhagymát).
  3. A konfitálási folyamat gyakorlatilag azt jelenti, hogy lassú hőfokon, hosszú ideig sütjük a májat és ezáltal finom puha és omlós lesz az állaga.
  4. Kb. 100 fokon sütjük 2-3 órát (sütő és máj függő), ezért szerencsésebb hűvösebb nyári napokra és nem kánikula idejére tervezni a konfitálást.
  5. Akár másfél-két óra múlva kivehetjük szemrevételezni a májat, a lényeg az, hogy késsel megszúrva már ne csöppenjen belőle semmi, mármint semmilyen véres dolog. Legyünk türelmesek, mert egy nagyobb máj darab esetén sok idő kellhet a biztos átsüléshez...
  6. Amikor már biztosan puha és átsült minden darabka, akkor kivesszük a zsírból a májat, a hagymás részeket és a vajjal, mustárral, mascarponével botmixer segítségével pürésítjük. Hűtőbe tesszük néhány órára, vagy legjobb egy éjszakára, hogy még finomabbá összeérhessenek az ízek, és már kenhetjük is a finom házi májast a kenyerünkre.

Konfitált pecsenyelibamáj pástétom képek

Ha tetszett a fenti Konfitált pecsenyelibamáj pástétom recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló krém recepteket is: Petrezselymes tavaszi tojáskrém recept, Sült paprika krém recept, Rozmaringos szőlő csatni recept.

További receptötletek a hozzávalókból: libamáj, libazsír, mascarpone, mustár, vöröshagyma. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: előétel, gluténmentes, pástétom.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

2 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Konfitált pecsenyelibamáj pástétom recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató