Olykor ellenállhatatlan vágy fog el a májas ételek iránt. Kicsi koromban is imádtam a Gyulai májast, de csak és kizárólag paradicsommal, valahogy ez a két alapanyag nálam elválaszthatatlanul összefonódott, mint a borsó meg a héja. A házi, vagyis "innentől kezdve nem veszünk bolti májast" hatást elérő pástétom receptért a legjobb helyen kopogtattam: ott lapult egy kedves barátném receptgyűjteményében.
Konfitált pecsenyelibamáj pástétom recept
Hozzávalók:
- 50 dkg pecsenye libamáj (kacsamáj vagy amilyen máj tetszik),
- tej, reszelt fokhagyma az éjszakai áztatáshoz,
- 2 kis fej vöröshagyma,
- pár gerezd fokhagyma,
- kb. 50 dkg libazsír,
- 1 babérlevél,
- kakukkfű, majoránna,
- só, bors,
- 3 ek. mascarpone (sűrű, zsírosabb tejszínt is használhatunk, vagy akár el is hagyhatjuk),
- 5 dkg vaj,
- 1-3 tk. mustár.
Házi májas készítés:
- A májat alaposan megmossuk, megtisztítjuk és egy éjszakára fokhagymás tejbe áztatjuk. Másnap leöntjük róla a tejet.
- Bő libazsírban megpárolunk két fej hagymát, átrakjuk hőálló edénybe, hozzáadjuk a májat, megszurkáljuk itt-ott, kanalazunk rá még bőven a libazsírból, hogy majd az jól ellepje a májat, fűszerezzük, mellé pakolhatunk pár gerezd fokhagymát is, ha gondoljuk (én amibe csak lehet, belecsempészem a fokhagymát).
- A konfitálási folyamat gyakorlatilag azt jelenti, hogy lassú hőfokon, hosszú ideig sütjük a májat és ezáltal finom puha és omlós lesz az állaga.
- Kb. 100 fokon sütjük 2-3 órát (sütő és máj függő), ezért szerencsésebb hűvösebb nyári napokra és nem kánikula idejére tervezni a konfitálást.
- Akár másfél-két óra múlva kivehetjük szemrevételezni a májat, a lényeg az, hogy késsel megszúrva már ne csöppenjen belőle semmi, mármint semmilyen véres dolog. Legyünk türelmesek, mert egy nagyobb máj darab esetén sok idő kellhet a biztos átsüléshez...
- Amikor már biztosan puha és átsült minden darabka, akkor kivesszük a zsírból a májat, a hagymás részeket és a vajjal, mustárral, mascarponével botmixer segítségével pürésítjük. Hűtőbe tesszük néhány órára, vagy legjobb egy éjszakára, hogy még finomabbá összeérhessenek az ízek, és már kenhetjük is a finom házi májast a kenyerünkre.