Rakott lilakáposzta bulgurral

Káposztás egytálétel másképp

Rakott lilakáposzta bulgurral recept

Egyrészt zöldségre vágytam, de azt tudtam, hogy nem ártana hozzá valamilyen húsfajta, hiszen azért egész napra való energiát kell, hogy biztosítson a munkahelyi ebéd. Másrészt, ahogy ezt már korábban írtam is, nagy kedvenceim a rakott egytálételek, így jutottak el a gondolataim a boltban vásárolva a rakott lilakáposzta ötletéig. Amolyan örömfőzést „rendeztem” tegnap este. Ilyenkor teljesen kikapcsolok és elmerülök a főzés és az előkészítés örömeiben: csodálom a kettévágott lilakáposzta belsejét, a petrezselyem illatát, az olajban sercegő vöröshagyma hangját, ezek az apró élmények mind hozzátartoznak az örömmel, ízzel-lélekkel teli főzéshez.

Rakott lilakáposzta bulgurral recept

Hozzávalók kb. 6 személyre:

  • kevés olívaolaj,
  • 1  fej vöröshagyma,
  • 4 gerezd fokhagyma,
  • 50 dkg darált hús,
  • 1 kis pohár bulgur (kölessel, rizzsel lehet helyettesíteni) + víz,
  • fűszerezéshez: só, bors,majoránna,őrölt kömény,1 kis kanál mustár,
  • 1 közepes (vagy nagy) fej lilakáposzta + víz,
  • 3 ek. tárkonyos tokaji borecet,
  • 3 ek. barna cukor,
  • 1 nagy doboz (450 g) tejföl

Az elkészítés lépésről-lépésre:

  1. Az aprított vöröshagymát kevés olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a préselt fokhagymát, kb. 1 perccel később pedig a darált húst. Fehéredésig pirítjuk, majd beleöntjük a vízzel átmosott bulgurt.
  2. A húsos alapanyagot dupla annyi vízzel öntjük fel, mint amennyi bulgurt adunk hozzá. Fűszerezzük, majd fedő alatt közepes lángon puhára pároljuk. Gyakran nézzünk rá, keverjük át és szükség szerint pótoljuk a bulgur által beszívott vizet. Az a jó, ha finom szaftosra fő a húsos ragu.
  3. Mialatt fő a húsos bulgur, reszeljük le, vagy aprítógéppel aprítsuk össze a lilakáposztát. Kevés olajban dinszteljük, fűszerezzük sóval, borssal, őrölt köménnyel, majd öntsünk rá kb. egy pohár vizet. A víz mennyisége a káposzta mennyiségétől függ: a cél az, hogy ne legyen száraz a káposzta, ugyanakkor ne is ússzon a vízben. Ezt is fedő alatt pároljuk tovább. Amikor már szinte megfőtt, 1:1 arányban adjunk hozzá cukrot és ecetet. Nekem most elég nagy volt a káposztám, így kb. 3-4 evőkanálnyi tárkonyos tokaji borecetet és barna cukrot szórtam bele.
  4. Egy tepsibe rétegezzük a két alapanyagot: alulra a káposzta felét tesszük, ráadagoljuk a husis bulgurt, majd a káposzta másik felét és a tetejét megkenjük tejföllel.
  5. Előmelegített sütőben sütjük 180 fokon kb. 30 percig és a tejfölös réteg kellő pirulásáig. Tálaláskor megszórhatjuk aprított petrezselyemmel.

Rakott lilakáposzta bulgurral képek

Ha tetszett a fenti Rakott lilakáposzta bulgurral recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló rakott recepteket is: Brokkolis, tepsis csirke recept, Sonkával, sajttal töltött cukkini tekercsek paradicsomszószban recept, Brokkolis, currys csirke recept.

További receptötletek a hozzávalókból: bulgur, darált hús, lilakáposzta, tejföl, vöröshagyma. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: egytálétel, főétel, húsétel, rakott, zöldséges.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

5 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 2.6

Rakott lilakáposzta bulgurral recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató