Egyrészt zöldségre vágytam, de azt tudtam, hogy nem ártana hozzá valamilyen húsfajta, hiszen azért egész napra való energiát kell, hogy biztosítson a munkahelyi ebéd. Másrészt, ahogy ezt már korábban írtam is, nagy kedvenceim a rakott egytálételek, így jutottak el a gondolataim a boltban vásárolva a rakott lilakáposzta ötletéig. Amolyan örömfőzést „rendeztem” tegnap este. Ilyenkor teljesen kikapcsolok és elmerülök a főzés és az előkészítés örömeiben: csodálom a kettévágott lilakáposzta belsejét, a petrezselyem illatát, az olajban sercegő vöröshagyma hangját, ezek az apró élmények mind hozzátartoznak az örömmel, ízzel-lélekkel teli főzéshez.
Rakott lilakáposzta bulgurral recept
Hozzávalók kb. 6 személyre:
- kevés olívaolaj,
- 1 fej vöröshagyma,
- 4 gerezd fokhagyma,
- 50 dkg darált hús,
- 1 kis pohár bulgur (kölessel, rizzsel lehet helyettesíteni) + víz,
- fűszerezéshez: só, bors,majoránna,őrölt kömény,1 kis kanál mustár,
- 1 közepes (vagy nagy) fej lilakáposzta + víz,
- 3 ek. tárkonyos tokaji borecet,
- 3 ek. barna cukor,
- 1 nagy doboz (450 g) tejföl
Az elkészítés lépésről-lépésre:
- Az aprított vöröshagymát kevés olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a préselt fokhagymát, kb. 1 perccel később pedig a darált húst. Fehéredésig pirítjuk, majd beleöntjük a vízzel átmosott bulgurt.
- A húsos alapanyagot dupla annyi vízzel öntjük fel, mint amennyi bulgurt adunk hozzá. Fűszerezzük, majd fedő alatt közepes lángon puhára pároljuk. Gyakran nézzünk rá, keverjük át és szükség szerint pótoljuk a bulgur által beszívott vizet. Az a jó, ha finom szaftosra fő a húsos ragu.
- Mialatt fő a húsos bulgur, reszeljük le, vagy aprítógéppel aprítsuk össze a lilakáposztát. Kevés olajban dinszteljük, fűszerezzük sóval, borssal, őrölt köménnyel, majd öntsünk rá kb. egy pohár vizet. A víz mennyisége a káposzta mennyiségétől függ: a cél az, hogy ne legyen száraz a káposzta, ugyanakkor ne is ússzon a vízben. Ezt is fedő alatt pároljuk tovább. Amikor már szinte megfőtt, 1:1 arányban adjunk hozzá cukrot és ecetet. Nekem most elég nagy volt a káposztám, így kb. 3-4 evőkanálnyi tárkonyos tokaji borecetet és barna cukrot szórtam bele.
- Egy tepsibe rétegezzük a két alapanyagot: alulra a káposzta felét tesszük, ráadagoljuk a husis bulgurt, majd a káposzta másik felét és a tetejét megkenjük tejföllel.
- Előmelegített sütőben sütjük 180 fokon kb. 30 percig és a tejfölös réteg kellő pirulásáig. Tálaláskor megszórhatjuk aprított petrezselyemmel.