Csokoládés pisztáciatorta

Pisztácia rajongók szeretni fogják

Csokoládés pisztáciatorta recept

A pisztácia iránti rajongás a fagyival kezdődött, nyáron mindenhol pisztácia fagyit kértem, ahol csak lehetett, persze több-kevesebb sikerélménnyel. Azóta szerepel a recept-várólistámon a pisztáciás édesség és azóta várom újra a nyarat, bár egyelőre egy kis tavasszal is beérem. A pisztáciás sütinél a gondot csak az okozta, hogy nem nagyon jött velem szembe a mindennapokban a sózatlan pisztácia. Mígnem találkoztam egy 30 dkg-os sótlan kiszereléssel, persze a hámozás után maradt kb. 10 dkg ehető pisztácia, ami kevés volt a recepthez, de nem adtam fel... Így született meg a csokoládés pisztáciatorta.

Csokoládés pisztáciatorta recept

Hozzávalók egy 26 cm átmérőjű tortaformához (12 emberes szelethez):

A pisztáciás tészta hozzávalói:

  • 40 dkg puha vaj,
  • 40 dkg kristálycukor,
  • 6 db tojás,
  • 35 dkg liszt,
  • 1 ek. sütőpor,
  • 15 dkg darált pisztácia,
  • pár ek. tej

Az alap krém hozzávalói:

  • 25 dkg mascarpone,
  • 12,5 dkg natúr krémsajt,
  • 10 dkg puha vaj,
  • 15 dkg porcukor,

Pisztáciás krém:

  • 10 dkg darált pisztácia,

Étcsokoládés krém:

  • 1 tábla kb. 60-70%-os étcsokoládé felolvasztva,
  • néhány evőkanál habtejszín

A bevonathoz, díszítéshez:

  • 4-5 dl habtejszín,
  • 2 tasak vaníliás cukor,
  • 2 tasak habfixáló por,
  • kevés olvasztott étcsokoládé,
  • darált pisztácia

Elkészítés:

Az elkészítés és a hozzávalók leírása sokkal tovább tart, mint amilyen bonyolult és összetett megsütni egy ilyen tortát. Bátran vágjunk bele, megéri az elismerő szavakért.

  1. A vajat a cukorral és a tojásokkal keverjük habosra egy turmixgép segítségével. Fontos, hogy jó habos legyen és ne "ropogjon" benne a cukor.
  2. Adjuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet, a pisztáciát, majd a végén pár evőkanál tejet. Dolgozzuk el alaposan és öntsük a vajjal kikent, lisztezett vagy sütőpapírral bélelt tortaformába, majd toljuk 170 fokra előmelegített sütőbe, majd sütőtől függően süssük 150-170 fokon kb. 45-60 percig (folyamatos tűpróbával).
  3. A tésztát érdemes jó néhány órával, vagy akár egy nappal korábban megsütni. A krémhez fontos, hogy szoba-hőmérsékletűek legyenek az alapanyagok (kivétel a tejszínhab): az alapkrém hozzávalóit jól összekeverjük, majd elfelezve az egyikbe a pisztáciát keverjük, a másikba pedig a felolvasztott és kihűtött csokit. A csokis rétegbe lazításképpen kevertem a tejszínhabból is, amit már a díszítéshez szántam (kóstolgattam, de végül jó néhány evőkanál lett belőle).
  4. A hideg tejszínhabot kicsit felverjük a vaníliás cukorral, hozzászórjuk a habfixálót, majd kemény habnak verjük fel. Ebből ízlés szerinti mennyiséget keverhetünk a csokis krémhez.
  5. Az összeállítás úgy néz ki, hogy kétszer vágjuk el a megsült tortatésztát és alulra kenjük a pisztáciás krémet, fölülre pedig a csokisat. Persze akinek úgy tetszik, meg is fordíthatja a sorrendet. Kívülről alaposan bekenjük a tejszínhabbal, az oldalát megszórjuk a pisztáciával... Na itt nálam a konyha csupa pisztácia lett, ugyanis kézzel-lábbal azon ügyködtem, hogy a pisztácia darabok pont a torta oldalán landoljanak... de ez ugye nem ilyen egyszerű... bevetettem a kenőtollat, kanalat, kézügyességet, mindent, amit lehetett. De azért nagyon kíváncsi lennék, hogy a nagyok ezt hogy csinálják? Bármilyen tippet, ötletet szívesen fogadok! :) Ha ezen túl vagyunk, a már egészen kihűlt olvasztott csokival hirtelen, nagy lendülettel firkáljuk össze a hófehér torta tetejét, majd, ha úgy tartja kedvünk még egy kis maradék pisztáciával össze is piszkolhatjuk a csokis habot. Készen vagyunk! Most már csak pár óra pihenést javasolnék neki a hűtőben, amolyan íz összeérős pihenést. Bármit is ünnepeltek evvel a tortával, kívánom, hogy örömet okozzon az elkészítése és a megkóstolása is!

Csokoládés pisztáciatorta képek

Ha tetszett a fenti Csokoládés pisztáciatorta recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló csokitorta recepteket is: Meggyes étcsokoládé mousse torta recept, Torta caprese, csokoládés mandulatorta recept, Sós mogyorós, karamellás étcsokoládé torta recept.

További receptötletek a hozzávalókból: étcsokoládé, finomliszt, habtejszín, krémsajt, mascarpone, pisztácia, tej, tojás, vaj. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: édesség, karácsonyi, torta.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Csokoládés pisztáciatorta recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Bejgli recept
sütemény

Bejgli variációk

Mandulás, pisztáciás és sós mogyorós, csokis ízekben

Sós karamellás torta recept
torta

Sós karamellás torta

Diógrillázzsal, selymes sajtkrémmel és Szamorodnival

Meggyes étcsokoládé mousse torta recept
csokitorta

Meggyes étcsokoládé mousse torta

Mámorosan ínycsiklandó csokoládé álom

Sós mogyorós, karamellás étcsokoládé torta recept
csokitorta

Sós mogyorós, karamellás csokitorta

Telitalálat, ha egy különlegesen finom desszertre vágysz

Meggydzsemes Sacher torta recept
csokitorta

Meggydzsemes Sacher torta

Sacher tortva leegyszerűsítve

Csokoládés, kókuszos sajttorta recept
sajttorta

Csokoládés, kókuszos sajttorta

Első blogszülinapot ünneplő recept

Hópihe kalács recept
péksütemény

Hópihe kalács

Narancsos étcsokoládé krémmel töltve

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató