Házi hamburger

Kézműves hamburger egyenesen a grillrácsról

Házi hamburger recept

Egy hónappal ezelőtt, a nagy hóhelyzet után csak reménykedtem benne, hogy lassan beköszönt a tavasz, most pedig már a kedvenc évszakomnak, a nyárnak örülhetek. Többek között azért is imádom a nyarat, mert ilyenkor nagyon jóízűeket lehet falatozni a szabad ég alatt, ráadásul a roston sült finomságok illata hihetetlen étvágyat tud gerjeszteni. Sikerült beszereznem egy jópofa grillkelléket a Tchibótól, mégpedig hamburgeres húspogácsa formázót és hozzá speciális grill sütőt/fogót, így nem volt kérdés, hogy hétvégén mi lesz a menü. Hamburgerzsemlét sütöttünk a legprofibb hazai péksüteményes gasztroblogger receptjének köszönhetően, házi csalamádét használtunk és friss lilahagymát, paradicsomot, salátát pakoltunk a hús és sajt mellé a buciba.

Házi hamburger recept

A húspogácsa hozzávalói kb. 12 darabhoz:

  • 1 kg darált hús (lehetőleg marhahús vesefaggyúval),
  • 1 fej aprított vöröshagyma megdinsztelve,
  • 3-4 gerezd fokhagyma aprítva,
  • 1 kis csokor friss petrezselyem,
  • só, bors,
  • őrölt koriander, őrölt kömény,
  • kevés chili és majoranna,
  • 1 tojás,
  • opcionális: apróra kockázott kenyérszalonna, ha túl száraz lenne a darált hús

Limara hamburgerzsemle receptjén csak annyit variáltam, hogy joghurt helyett tejfölt használtam, a receptet itt megtaláljátok.

Hamburger töltelék:

  • ízlés szerint, ki mit szeret, opció:
  • házi csalamádé,
  • salátalevél (fejes saláta/jégsaláta),
  • paradicsom és lilahagyma karikák,
  • trappista sajt (akár füstölt) vagy cheddar sajt,
  • ketchup, mustár, majonéz.

A húspogácsa elkészítése nagyon egyszerű: 

  1. Minden hozzávalót jó alaposan összegyúrunk (a tojást felverve adjuk a végén a masszához) és néhány órát, vagy akár egész éjszaka állni hagyjuk.
  2. A zsemle elkészítését Limara jól leírja, ez alapján haladtam én is, és tényleg csodálatos, tökéletesen puha és guszta zsemlék születtek.
  3. Kb. félórával, egy órával sütés előtt izzítsuk be a kerti grillsütőt egy jó adag faszénnel és amikor már erős hőt ad a parázs, helyezzük rá a húspogácsákat: mindkét oldalukat kb. 5-5 perc alatt süssük szép pirosra.
  4. A félbevágott zsemléket 1-2 percre a grillrácsra tesszük megpirítani a vágott felüket.
  5. Bekészítjük a zöldségféléket és arra tesszük a forró, meggrillezett húspogácsákat, ráhelyezzük a sajtszeletet és gyorsan lecsukjuk, így jól átjárja a meleg a zsemlét és a sajt is megolvad egy picit.

Házi hamburger képek

Ha tetszett a fenti Házi hamburger recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló szendvics recepteket is: Kakukkfüves kesudió krém recept, Házi pulled pork recept, Tonhalas caprese szendvics recept.

További receptötletek a hozzávalókból: cheddar sajt, csalamádé, darált hús, fokhagyma, jégsaláta, kenyérszalonna, lilahagyma, paradicsom, petrezselyem, vöröshagyma. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: főétel, grillszezon, húsétel, kenyérféle, magyar, street food, szendvics.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Házi hamburger recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató