Egy hónappal ezelőtt, a nagy hóhelyzet után csak reménykedtem benne, hogy lassan beköszönt a tavasz, most pedig már a kedvenc évszakomnak, a nyárnak örülhetek. Többek között azért is imádom a nyarat, mert ilyenkor nagyon jóízűeket lehet falatozni a szabad ég alatt, ráadásul a roston sült finomságok illata hihetetlen étvágyat tud gerjeszteni. Sikerült beszereznem egy jópofa grillkelléket a Tchibótól, mégpedig hamburgeres húspogácsa formázót és hozzá speciális grill sütőt/fogót, így nem volt kérdés, hogy hétvégén mi lesz a menü. Hamburgerzsemlét sütöttünk a legprofibb hazai péksüteményes gasztroblogger receptjének köszönhetően, házi csalamádét használtunk és friss lilahagymát, paradicsomot, salátát pakoltunk a hús és sajt mellé a buciba.
Házi hamburger recept
A húspogácsa hozzávalói kb. 12 darabhoz:
- 1 kg darált hús (lehetőleg marhahús vesefaggyúval),
- 1 fej aprított vöröshagyma megdinsztelve,
- 3-4 gerezd fokhagyma aprítva,
- 1 kis csokor friss petrezselyem,
- só, bors,
- őrölt koriander, őrölt kömény,
- kevés chili és majoranna,
- 1 tojás,
- opcionális: apróra kockázott kenyérszalonna, ha túl száraz lenne a darált hús
Limara hamburgerzsemle receptjén csak annyit variáltam, hogy joghurt helyett tejfölt használtam, a receptet itt megtaláljátok.
Hamburger töltelék:
- ízlés szerint, ki mit szeret, opció:
- házi csalamádé,
- salátalevél (fejes saláta/jégsaláta),
- paradicsom és lilahagyma karikák,
- trappista sajt (akár füstölt) vagy cheddar sajt,
- ketchup, mustár, majonéz.
A húspogácsa elkészítése nagyon egyszerű:
- Minden hozzávalót jó alaposan összegyúrunk (a tojást felverve adjuk a végén a masszához) és néhány órát, vagy akár egész éjszaka állni hagyjuk.
- A zsemle elkészítését Limara jól leírja, ez alapján haladtam én is, és tényleg csodálatos, tökéletesen puha és guszta zsemlék születtek.
- Kb. félórával, egy órával sütés előtt izzítsuk be a kerti grillsütőt egy jó adag faszénnel és amikor már erős hőt ad a parázs, helyezzük rá a húspogácsákat: mindkét oldalukat kb. 5-5 perc alatt süssük szép pirosra.
- A félbevágott zsemléket 1-2 percre a grillrácsra tesszük megpirítani a vágott felüket.
- Bekészítjük a zöldségféléket és arra tesszük a forró, meggrillezett húspogácsákat, ráhelyezzük a sajtszeletet és gyorsan lecsukjuk, így jól átjárja a meleg a zsemlét és a sajt is megolvad egy picit.