Egy évvel ezelőtt pépes ételek evésére kényszerültem néhány napig és ennek köszönhetően vitt rá a lélek, hogy banános barackturmixot készítsek és ebédeljek, csak úgy, mint baba koromban. Valószínűleg azért is éreztem gasztronómiai csúcsélménynek akkor ezt a turmixot, mert Anya elmondása szerint babaként is ez volt a kedvencem. Szóval már tavaly kitaláltam, hogy idén ilyen lekvárt is fogok készíteni, fahéjjal és citrommal fűszerezve. Az eredmény számomra most is nagyon ízletes, igazán különleges egy ilyen lekvár palacsintában, piskótatekercsben, linzerszívek között, vagy akár csak kenyérre kenve is. Az idei lekvárgyűjteményem újabb tagjainak roppant egyszerű elkészítését láthatjátok itt. A recept inkább ötlet, mintsem egy vadiúj recept, hiszen a lekvárfőzést sokakhoz hasonlóan én is egyszerűsített eljárással, dzsemesítővel szoktam megoldani.
Banános őszibaracklekvár recept
Hozzávalók négy kis üveg lekvárhoz:
- 90 dkg őszibarack hámozva, magozva és apró darabokra szeletelve,
- 60 dkg banán hámozva, felkarikázva,
- fél citrom leve,
- 20 dkg nyírfacukor,
- őrölt fahéj ízlés szerint szórva,
- 1 tasak Haas 4:1-ben dzsemesítő
Elkészítés:
- A lekvárfőzés a Haas tasakon leírtak szerint történt: a banánt meglocsoltam és elkevertem egy kis citrommal, hogy ne barnuljon meg, majd a gyümölcsöket összekevertem a zselésítővel, felforraltam, ekkor hozzáadtam a cukrot, fahéjt és újraforrástól számított 5 percig főztem.
- Forrón steril befőttesüvegekbe öntöttem, lezártam, fejre állítottam 10 percre, majd vissza és pléddel, konyharuhákkal bebugyolálva hagytam kihűlni.