Az olasz frittata névre keresztelt finomság lényegében egy mindkét oldalon átsütött tojásos omlettet takar. A frittataban az a fantasztikus, hogy számtalan variációban, pillanatok alatt elkészíthetjük. Az olaszoknál kedvelt a tésztás verzió is, pl. a spagettivel sütött frittata kifejezetten gusztusos tud lenni.
Olasz frittata alaprecept
Hozzávalók kb. 3-4 személyre:
- 8 db koktélparadicsom,
- pár evőkanálnyi csemegekukorica,
- pár evőkanálnyi zöldborsó,
- 1 db piros kaliforniai paprika felaprítva,
- 3-4 szál zöldhagyma felkarikázva,
- 3-4 vékony szelet húsos császárszalonna felkockázva,
- 1-2 ek. olívaolaj ,
- 6 tojás,
- mozzarella sajt kockák és/vagy parmezán,
- 1 kis csokor snidling vagy bazsalikom felaprítva,
- só, bors, pici chili.
Elkészítés:
- Néhány csepp olívaolajban jól átsütjük a szalonnadarabokat, ebben pirítjuk meg a zöldhagymát, egy csöppet a többi zöldséget, majd beledobjuk egészben a koktélparadicsomot, a sajtkockákat, majd ráöntjük a fűszerezett, snidlinggel/bazsalikommal felvert tojásokat.
- A rántottával ellentétben ezt nem keverjük, közepes vagy kisebb lángon hagyjuk, hogy jól átsüljön a frittata alja, majd kétféle módon mehetünk tovább: vagy egy tányér (másik serpenyő stb.) segítségével megfordítjuk a tojáslepényt, amikor már megsült az alja és a teteje még remegős a tojástól, ezt is készre pirítjuk, a másik verzió szerint pedig hőálló serpenyő (vagy inkább kétfülű, sütőbe helyezhető lábas) esetén egyszerűen betesszük egy 200 fokra előmelegített sütőbe a lepényt és itt sütjük pirosra a tetejét is.
- Friss salátával, kaláccsal tálaljuk.