Banános, karamellás pite

Avagy az angolok egyik süti kedvence, a banoffee pie

Banános, karamellás pite, banoffee pie recept

Ezelőtt még sosem hallottam az angolok méltán híres kedvencéről, a karamellás, banános pitéről, a legmókásabb pedig az, hogy ez a recept egy olasz nyelvű receptújságban tetszett meg, amit még a nyáron vásároltam. Azóta jobban utánajártam a süti történetének és szembesültem vele, hogy micsoda népszerűségnek örvend Angliában ez a kalóriabomba, számos variációban továbbfejlesztették már az eredeti receptet. Ha egy édes szájú barátunkat, családtagunkat le szeretnénk venni a lábáról, akkor tökéletes választás lehet  a Banoffee pie, mert egyszerűen fantasztikus kombinációt alkot a süteményben a karamell, a banán és a tejszín. Az eredeti verzióban vajas omlós tésztát kell sütni, a gyorsított és talán legelterjedtebb receptvariációkban viszont darált kekszes-vajas alap szerepel, mindkettőt leírom, így időtök és kedvetek szerint választhattok süti alapot. Fontos fortély az elkészítésnél, hogy a tejszínt kizárólag tálalás előtt szabad a banános karamellás rétegre simítani, különben a tejszín kölcsönhatásba lép a többi alkotóelemmel és olvadni kezd. Épp ezért érdemes nagyobb létszámú (6-8 fős) társaságot meghívni egy-egy szelet angol csodára.

Banános, karamellás pite, banoffee pie recept

Hozzávalók egy tortaformához:

A tészta hozzávalói:

Omlós vajas tésztához:

  • 25 dkg liszt,
  • 25 g cukor,
  • 125 g vaj,
  • 1 csipet só,
  • 1 tojás és 1 tojássárgája

Vagy gyors darált kekszes verziójú tésztához:

  • 25 dkg darált keksz (pl. Győri Édes zabfalatok),
  • 10 dkg lágy vaj

A töltelék hozzávalói:

  • 3 tubus sűrített tej,
  • 5 dkg barna cukor + 5 dkg vaj,
  • 2-3 db banán,
  • 3 dl tejszín
  • kevés étcsokoládé reszelve a díszítéshez

A tészta elkészítése két variációban:

  1. Az omlós vajas tésztát így készítsük el: a cukros, "sós" liszttel jól morzsoljuk el a hideg vaj darabokat, adjuk hozzá a tojásokat és gyúrjuk alaposan össze, majd hűtőben pihentessük néhány órát, vagy akár egy éjszakát is.
  2. A sütéshez a hűtőből kivett tésztát (pár percet várhatunk vele, hogy csöppet lágyuljon, de többet nem, mert akkor könnyen szétmegy) lisztezett deszkán nyújtsuk vékony, kör alakra (ami pár centivel nagyobb a formánál), majd helyezzük vajazott-lisztezett gyümölcstorta formába, nyomkodjuk bele alul és a széleit is húzzuk fel, a felesleges darabokat pedig egy késsel a forma felső széle mentén le tudjuk vágni.
  3. A sütéshez vágjunk egy kisebb sütőpapírt és tegyük a tésztára, majd szórjunk rá babot vagy lencsét és 180 fokra előmelegített sütőben süssük meg arany színűre, tűpróbáig (kb. 10 perc).
  4. A gyors verziójú tészta alap pedig így készül: az aprítógéppel összedarált kekszet lágy vajjal alaposan összedolgozzuk, majd a masszát egy tortaforma aljába jól belenyomkodjuk úgy, hogy a széleit is felhúzzuk.
  5. A karamellhez alacsony hőfokon összeolvasztjuk a vajat a barna cukorral, majd hozzáadjuk a sűrített tejet és addig várunk, amíg szép aranyló, ragadós karamell keletkezik, mindezeket persze folyamatos keverés mellett. Hagyjuk kihűlni a karamellt. Ha csokis verziót szeretnénk készíteni, akkor kb. 2/3 tábla étcsokoládét külön felolvasztunk néhány evőkanál tejszínnel és ezt keverjük hozzá a karamellhez.
  6. Összeállítás: a tésztára halmozzuk a banánkarikákat, majd közvetlenül tálalás előtt a keményre felvert tejszínnel borítjuk be és díszítésképpen étcsokoládét reszelünk a tetejére. Próbáltam úgy is, hogy habfixálóval vertem fel a tejszín és tálalás előtt egy órával készítettem el, de már akkor is meglazult a karamell a banános tejszíntől, így azt javaslom, hogy tényleg közvetlenül a fogyasztást megelőzően díszítsük a tetejét a tejszínnel. (A banános részig viszont egészen nyugodtan elő lehet készíteni.)

Banános, karamellás pite képek

Ha tetszett a fenti Banános, karamellás pite, banoffee pie recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló pite recepteket is: Vaníliapudingos, almás morzsapite recept, Szilvás cobbler recept, Cukkinis, leveles tésztás pite recept.

További receptötletek a hozzávalókból: banán, finomliszt, habtejszín, sűrített tej, tojás. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: angol, édesség, gyümölcsös, pite.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Banános, karamellás pite, banoffee pie recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató