Anett barátnémtól jött az ötlet, hogy sütőtökből süti is készülhet, amit ő annak ellenére is meg tudott velem kóstoltatni és nem utolsó sorban szerettetni, hogy nem nagyon kedvelem a sütőtököt, csak a látványát. Végül sok-sok receptet átböngészve egy amerikai bögrés csokicseppes-sütőtökös kenyérre esett a választásom, ami Anett sütijéhez hasonlóan őzgerinc, vagy püspökkenyér formában készül. Az édes kenyérke fenséges, nagyon gusztusos és szerencsémre nem lett kifejezetten tök ízű. Persze időközben arra is rájöttem, hogy tulajdonképpen semmi problémám nincs a sütőtökkel, lehet, hogy még önmagában is ízlik.
Csokicseppes, sütőtökös kenyér recept
Hozzávalók egy püspökkenyér formához:
- 2 tojás,
- 3/4 bögre barna cukor,
- fél bögre puha vaj,
- egy kisebb sült sütőtök fele,
- fél bögre tej,
- 2 bögre liszt,
- 1 tk. szódabikarbóna,
- csipet só,
- 1 citrom reszelt héja,
- 1 tk. őrölt fahéj,
- 20 dkg étcsokoládé cseppek, vagy tábla csoki szétdarabolva.
Elkészítés:
- 180 fokon kb. 40-50 perc alatt megsütjük sütőben a felezett sütőtököt.
- A tojást, cukrot és vajat alaposan összeturmixoljuk, majd hozzáadjuk az előzőleg megsütött, kimagozott sütőtök belsejét, tejet és az összes többi hozzávalót a csoki kivételével, jól átkeverjük, majd a legvégén a csokicseppeket is hozzáadjuk és úgy is összedolgozzuk a masszát.
- Vajazott, lisztezett formába öntjük és 160 fokra előmelegített sütőben sütjük legalább 40 percet, tűpróbáig (amíg a tűre már semmi nem ragad rá a tésztából).
- A receptek többsége egy órát is ír sütési időnek, de nekem olyannyira süt a sütőm, hogy 40 perc után már repedezett tetővel vettem ki a sütit, szóval érdemes sasolni a sütő ajtón keresztül.
- Várjuk meg, amíg teljesen kihűl a formában a süti és csak azután borítsuk ki. Sokan leöntik csokival, vagy ilyen-olyan mázzal bevonják a külsejét.