Kapusznyika, avagy káposztás lepény

Káposztás kelt tészta recept a pótnagymamámtól

Kapusznyika, avagy káposztás lepény recept

Az én drága pótnagymamám specialitása volt a kapusznyika, senki másnál nem ettem olyan finomat, mint amilyet ő készített... Éppen ezért régóta terveztem, hogy sütök ilyet, az emlékeim és Anya kelt tészta receptje alapján vágtam bele a káposztás lepényke készítésébe. Ideális reggelire, tízóraira, uzsonnára, langyosan és hidegen is nagyon finom, laktató péksütemény.

Kapusznyika, avagy káposztás lepény recept

Hozzávalók 8 nagyobb darabhoz:

  • 2,5 dl langyos tej,
  • fél kocka élesztő,
  • 2 kis kanál cukor,
  • 1 csapott ek. só,
  • 1 ek. zsír+ a megsült kapusznyikák tetejére kenéshez,
  • 45-50 dkg liszt,
  • 1 tojás,
  • fél fej káposzta,
  • kevés olaj vagy zsír,
  • só, bors

Elkészítés:

  1. A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt, benne a cukorral, sóval és a kanál zsírral, majd a lisztet is hozzáadva jó alaposan átgyúrjuk a tésztát. Hagyjuk  duplájára kelni.
  2. A káposzta elkészítéséhez tökéletesen elég annyi idő, amíg hagyjuk a tésztát kelni. Lereszeljük, vagy aprítógéppel picire daráljuk a megtisztított káposzta leveleit, sózzuk és állni hagyjuk egy ideig. Később kinyomkodjuk belőle a vizet, majd kevés zsiradékon, alacsony hőfokon megdinszteljük, sózzuk, borsozzuk és fedő alatt, néhányszor átkeverve hagyjuk jól megpuhulni.
  3. A megkelt tésztát 8 részre osztjuk és egyenként egy kisebb kör alakra nyújtjuk.
  4. Mindegyik felét megtöltjük 2-3 evőkanálnyi káposztával, majd ráhajtjuk félhold alakban a tészta másik felét, a széleit jól rányomkodjuk és még egy villa hegyével végigjárjuk a széleket, így biztosan nem fog szétesni sütés közben.
  5. Szilikonos sütőpapírral borított tepsire tesszük, megszúrjuk villával néhány helyen, megkenjük a felvert tojással, majd előmelegített sütőben sütjük kb. 180 fokon nagyjából 15 percig.
  6. A megsült kapusznyikákat még forrón lekenjük egy kis zsírral (kenőtollal és nagyon vékonyan).

Kapusznyika, avagy káposztás lepény képek

Ha tetszett a fenti Kapusznyika, avagy káposztás lepény recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló kelt tészta recepteket is: Mini panettone recept, Aranygaluska recept, Kardamomos tekercs recept.

További receptötletek a hozzávalókból: finomliszt, friss élesztő, káposzta, tej. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: borkorcsolya, főétel, magyar, péksütemény, vegetáriánus.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

8 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 4.2

Kapusznyika, avagy káposztás lepény recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató