Nagyon belejöttem a sütőtökkel való barátkozásba, így ismét tökös recept következik, no meg nem utolsó sorban most van a szezonja, külföldön, főleg Amerikában pedig hihetetlen nagy kultúrája van Halloweenkor a különböző tökös fogások készítésének, számtalan receptet találhatunk a neten. A múltkori süti elkészítésekor döntöttem úgy, hogy két legyet ütök egy csapásra, hiszen mindkét ételhez fél-fél sütőtök szükséges, így főztem az egyikből chilis sütőtök krémlevest és a másikból csokicseppes-sütőtökös kenyeret sütöttem.
Chilis, édesburgonyás sütőtök krémleves recept
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 kisebb, hosszúkás sütőtök fele,
- 1 db méretes édesburgonya,
- 1 kisebb fej vöröshagyma,
- 1 db póréhagyma, vagy egy csomag zöldhagyma,
- kevés olívaolaj,
- kb. 3-4 bögre hús vagy zöldségleves alaplé,
- só, bors,
- koriander,
- őrölt római kömény,
- őrölt chili,
- kb. 2 dl tejszín,
- 1 marék héj nélküli tökmag
Elkészítés:
- A sütőtököt kimagozva, az édesburgonyát és vöröshagymát megpucolva tesszük egy sütőpapírral bélelt tepsibe, majd 160-180 fokon jól átsütjük kb. 35-50 perc alatt.
- Kevés olívaolajon pár perc alatt megpirítjuk a tökmagot, majd kiszedjük és félretesszük, a visszamaradt olajon megdinszteljük a felkarikázott zöld vagy póréhagymát és ehhez adjuk hozzá a már kihűlt, kikanalazott sült tök húsát, a puhára sült édesburgonyát és vöröshagymát.
- Felöntjük egy bögre alaplével, majd botmixerrel pürésítjük az egészet, visszatesszük a tűzhelyre és a többi levet hozzáöntve felforraljuk, fűszerezzük, majd a végén a tejszínnel felöntjük és újra forraljuk, majd tejföllel és pirított tökmaggal a tetején tálaljuk.