Aki kedveli a gesztenyepürét, az imádni fogja ezt a tortát, mondhatnám azt is, hogy a klasszikus gesztenyepürés pohárdesszert egy "nemesített", ünnepi variációja ez. Nagyon egyszerű elkészíteni ezt a krémet, a konyhatündérkedéssel még csak ismerkedők is bátran belevághatnak, mindenkit el fognak kápráztatni evvel a finomsággal.
Mascarponés gesztenyepüré torta recept
Hozzávalók:
A tortakrémhez:
- 25 dkg szobahőmérsékletű mascarpone,
- néhány ek. tej a püré lazításához,
- 1 kocka (25 dkg) gesztenyepüré,
- pár ek. rum vagy rumaroma,
- 5 dl habtejszín,
- 2-3 cs. habfixáló,
- néhány szem jól lecsepegtetett meggy (pl. befőttből).
A kakaós piskótához 28 cm átmérőjű tortaforma esetében:
- 10 tojás,
- 10 csapott ek. cukor,
- 8 ek. púpos rétesliszt,
- 2 ek. kakaópor,
- 2 ek. víz,
- fél cs. sütőpor
Elkészítés:
- A piskótát a szokásos módon elkészítjük, útmutatót itt találhattok, ha szükséges.
- A krémhez elsőként pár csepp tejjel lazítva átdolgozzuk a gesztenyepürét, majd a mascarponéval és rummal jól összedolgozzuk.
- A tejszínt a habfixálóval együtt kemény habnak felverjük és kb. az 1/3-át hozzáadjuk a krémhez, összekeverjük és evvel a krémmel kenjük meg a kettévágott piskótát.
- Itt-ott meggyszemekkel dekoráljuk a krémet, majd ráhelyezzük a tészta másik felét és kívülről körbekenjük a megmaradt tejszínhabbal.
- Dekorációhoz használhatunk olvasztott étcsokoládét, pl. ahogy itt látható: ehhez pici zacskóba öntjük a csokit, apró vágást ejtünk a zacskó sarkán és spirál alakban, belülről kifelé haladva köröket rajzolunk a tortára, egy fogpiszkáló segítségével középről kifelé húzunk csíkokat és így érhetjük el ezt a pókháló hatást.
- Díszíthetünk meggyszemekkel, reszelt gesztenyepürével és durvára reszelt étcsokoládéval is, ill. még azt is el tudom képzelni, hogy egy kis maradék tejszínhez kakaót adva habrózsákat rajzolunk körbe a torta szélére, vagy fenyőfa alakot rajzolunk egy lapra, kivágjuk és a sablon mentén szórunk csokoládét vagy kakaót a tejszínre. Persze bármilyen más ötlet is szuper lehet.