Mentőötletnek ideális az aszalt szilva golyó, ha vacsoravendégeket várunk és a főzés mellett kevés időnk marad egy különleges édesség elkészítéséhez, de kézenfekvő lehet a recept akkor is, ha nincs kedvünk bekapcsolni a sütőt, vagy csupán egy egészséges nassolnivalóra vágyunk. Nem utolsó sorban pedig exkluzív kiegészítője lehet egy előételként kínált sajttálnak, finom bor mellett. Sokkal tovább tartott megírni ezt a bejegyzést, mint a golyó teljes hadművelete az előkészületektől az első kóstolásig, így nem érdemes sokat vacillálni...
Szezámmagos aszalt szilva golyó recept
Hozzávalók kb. 12 diónyi golyóhoz:
- 5 dkg darált dió,
- 20 dkg puha, magozott aszalt szilva (aprítógéppel ledarálva),
- csipetnyi őrölt fahéj,
- 1-2 tk. rum (elhagyható),
- 1-2 tk. méz ízlés szerint,
- pirított szezámmag
Elkészítés:
- A szilvát a dióval, fahéjjal, rummal összekeverjük, kevés mézzel összeállítjuk és diónyi golyókat formázunk a masszából a két tenyerünk között.
- Belehempergetjük az előzőleg enyhén megpirított szezámmagba, papírkapszlikba tesszük és tálalás előtt a hűtőben pihentetjük.