A mókás név nem egy fura nyelvű, különleges étket jelöl, hanem sokkal inkább egy roppant egyszerű, kevert tésztából kibontakozó elegáns desszertet. Az ízvilága amolyan zserbós-bountys, de még említhetném a Sacher tortát is, ennek köszönhetően neveztem el Zoli barátunk után szabadon zserbountynak ezt a süteményt. A kókuszos tésztát kétfelé vágtam, megkentem házi, darabos sárgabarack dzsemmel, a tetejét leöntöttem étcsokoládéval, majd nagy pogácsaszaggatóval mini tortaformákat vágtam belőle. Szuper mentőötlet lehet a gyorsan elkészíthető, vendégváró finomságok kategóriájában, ha épp fogalmunk sincs, hogy milyen süteménnyel édesítsük meg a baráti, családi összejöveteleket.
Zserbounty recept
Hozzávalók:
- 3 tojás,
- 2 pohár cukor,
- 3 pohár joghurt,
- 3 pohár liszt,
- 3 pohár kókusz,
- 1 pohár napraforgóolaj,
- 1 kk. szódabikarbóna,
- 1 kk. sütőpor,
- 3 ek. kakaópor,
- 1 kis üveg sárgabarackdzsem,
- a bevonathoz: 1 tábla étcsokoládé, 2-3 ek. olaj
Elkészítés:
- A hozzávalók mérése során a pohár a joghurtos poharat jelöli, így mindent arányosan tudunk adagolni (mindegy, hogy pontosan hány grammos a pohár, az arányok a fontosak). Első lépésként a cukrot a tojással keverjük habosra, majd a többi hozzávalóval összedolgozva egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük.
- Kb. 160-170 fokon sütjük (előmelegítve a sütőt) sütőtől függően kb. 20-30 percig, tűpróbáig.
- Amikor kihűlt, kettévágjuk, megkenjük a dzsemmel, a tetejét pedig (olajjal) olvasztott csokival fedjük be.
- Tálalás előtt hűtjük, majd úgy szaggatjuk ki kerek formára, vagy akár szeletekre.