Ugye milyen jól hangzik ez a pite elnevezés? Kaptam otthonról istenien zamatos, húsos kerti paradicsomokat, ezért azt gondoltam, hogy azon túl, hogy önmagában élvezem a friss zöldségek ízét, feltétlen készítenem kell belőlük valami olyasmit, amelyben ők játsszák a főszerepet. Így esett a választásom a Good Food egyik receptjére, amit húsossá és sajtossá formálva próbáltam ki. Gyorsan elkészült, mégis ízletes, finom nyári vacsora lett belőle, ami után mind a 2 x 10 ujjunkat megnyaltuk. Feltétlen fontos hozzá azonban a zamatos, napsugártól édesre érett paradicsom.
Fordított paradicsomos pite recept
Hozzávalók egy kör alakú piteformához:
- kb. 80 dkg paradicsom,
- kevés olívaolaj, vaj,
- 1 ek. barna cukor,
- 1 ek. vörösborecet,
- 10 dkg fekete erdő sonka,
- 1 gombóc mozzarella sajt,
- 37,5 dkg leveles tészta,
- kakukkfű, oregánó, só
Fordított paradicsomos pite készítése:
- A paradicsomokat megmossuk, félbe vágjuk, kimagozzuk és a vágott felükkel felfelé egy olajos, vajas serpenyőbe tesszük, megpároljuk.
- A visszamaradt zsiradékon megfuttatjuk a barna cukrot az ecettel, sziruppá főzzük.
- A paradicsomokat egy vajjal vékonyan kikent pite formába tesszük a vágott felükkel ugyanúgy felfelé. Minél szorosabban rendezzük el a paradicsomokat.
- Erre öntsük a szirupot, fűszerezzük, oszlassuk el rajta a darabokra szedett sonkát, sajtot, majd borítsuk be a kör alakúra nyújtott leveles tésztával.
- Előmelegített sütőben süssük 200 fokon kb. 10 percig, vagy amíg a tészta szép, ropogósra sül.
- A sütőből kivéve várjunk kb. 10-15 percet, majd egy másik tányér segítségével fordítsuk meg és még forrón tálaljuk. (Vigyázzunk, mert némi maradék paradicsomos lé kifolyhat fordítás közben, nehogy megégessük magunkat.)