Az ünnepekhez közeledve az jutott eszembe, hogy ezzel a módszerrel olyan különleges fogást tálalhatunk a karácsonyi asztalra, amivel mindenkit elkápráztathatunk. Sokan spenóttal készítik a lazacot (ami egyébként szerintem is szuper konstrukció), kíváncsiságképpen most bazsalikom pesztóval párosítottam ezt az önmagában is mennyei halfélét, amihez persze a legjobb, ha saját készítésű pesztót használunk. Egy ilyen recept nagy sikerélményt okozhat a még kezdő konyhatündérek számára, és ezáltal a szeretteinek is.
Bazsalikom pesztós lazac leveles tésztában recept
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 nagy szelet lazacfilé a bőrétől megszabadítva,
- só, tarka bors,
- bazsalikom pesztó (vagy spenótpüré),
- kb. 30-40 dkg leveles tészta,
- 1 tojás,
- citrom ízlés szerint
Elkészítés:
- A lazac szeleteket megszabadítjuk a bőrétől, (ha ilyen típusú lazacot vettünk) majd tengeri sóval, tarka borssal fűszerezzük és néhány órát állni hagyjuk.
- A leveles tésztát téglalap alakúra nyújtjuk, picit nagyobbra, mint dupla olyan nagyságúra alakítjuk, mint a lazac szeletek mérete.
- A tésztára helyezzük a halat (csepegtethetünk rá citrom levelet, ha szeretjük a citrom ízét a hallal), megkenjük vékonyan bazsalikom pesztóval, becsomagoljuk a tésztába.
- A csomag tetejére készíthetünk egy másik kinyújtott tésztából angyalkát, fenyőfát vagy csillagot, tapasszuk rá, majd az egészet kenjük le tojással és forró sütőben süssük kb. 20 percig.
- Köretnek csak egy könnyű salátát készítettem hozzá.