Nagy kedvenceim az alternatív köretek, gabonafélék, mint pl. a köles, bulgur, hajdina, barna rizs és kuszkusz, bár az utóbbi nem igazán lett a kedvencem, a quinoa viszont annál inkább. Ez a gluténmentes, ásványi anyag tartalomban roppant gazdag, lúgosító gyöngyöcske szerintem nagyon finom és ráadásul extra gyorsan megfő, így az egészségtudatoson főző háziasszonyok nagy kedvence lehet. Hátrányai a beszerezhetőség és az ár, sajnos még nem olyan elterjedt és olcsó, mint pl. a köles, de azért néha érdemes "befektetni" és változatosságképpen ezt tálalni a fő fogáshoz. Drogériákban, nagy áruházakban, bioboltokban és webáruházakból is hozzájuthatunk azért, ha nagyon szeretnénk.
Barackos pulykamell recept
Hozzávalók kb. 3 személyre:
A húshoz:
- 50 dkg pulykamell filé
- 1 konzerv őszibarack
- mozzarella sajt vagy trappista sajt (vagy bármilyen más sajt, amit szeretünk)
- só
- olívaolaj
A körethez:
- kb. 150 g quinoa
- a quinoa mennyiségéhez képest dupla annyi víz
- 1 fej lilahagyma
- só, bors
Elkészítés:
- Kevés olívaolajos tepsibe fektetünk kiklopfolt pulykamell szeleteket, megsózzuk, apró cikkekre vágjuk a barackot, evvel beterítjük a husit és kb. 50 percig fólia alatt sütjük a sütőben, majd az utolsó 10 percben fektetünk rá sajtszeleteket és pirosra sütjük.
- A hús sülési ideje alatt megfőzzük a quinoát, megdinszteljük a lilahagyma karikákat kevés olívaolajon, majd az alaposan átmosott gabonafélét megpirítjuk és dupla mennyiségű vízzel felöntjük.
- Lefedjük és alacsony tűzön készre főzzük. (10-20 perc)