Egy falat Róma

Az olasz gasztronómia fővárosában jártunk

Egy falat Róma

Ősszel jártam először a világ gasztronómiai fővárosában, Rómában. Csak néhány napom volt a "felfedezésére" vagy inkább a belekóstolásába, de ennyi is elég volt ahhoz, hogy teljesen beleszeressek és azóta is vágyakozzam a római vacsorák élménye után. Egy kis jókedv csalogató, fényképes visszaemlékezés következik így a téli, ködös, esős napokban...

Imádtam Róma hangulatát, az egymást érő monumentális épületeit, a trattoriákból áramló utánozhatatlan illatokat, a városlakók derűségét, a pincérek kedvességét. Azt is jó volt hallgatni, amikor civakodtak egymással az olaszok, még az is olyan szeretettel teli és dallamos volt. Bárhova is tértünk be, nem tudtunk rosszat enni, minden fogás "igazi" olasz alapanyagokból készült és mindez elég volt ahhoz, hogy minden falattól fülig érjem a szám és azt érezzem, hogy erre a helyre bármikor kiutaznék akár csak vacsorázni egyet.

A városi nagy piacon, a Campo dei Fiori-n járva pedig arról álmodoztam, hogy a közelben van egy kis lakásunk, ahová hazaviszem a biciklim fonott kosárkájában a piacon frissen vásárolt zöldségeket, sajtfélét és a jó kis prosciuttót, amiből azonnal hozzálátok az ebéd elkészítéséhez, és természetesen a virágokkal, borostyánnal futtatott erkélyünkön fogyasztanánk el... Tudom, menthetetlenül romantikus vagyok, de teljesen el voltam ájulva önmagában csak attól, hogy legalább 20 féle gyönyörűséges paradicsomot láttam a piacon. 

Imádtam jegyet kérni és pizzát rendelni olaszul, élveztem a melegítő és energiát adó napsütést, a csodás őszi fényeket, a napsugár tükröződését az ódon épületeken és a kopott házak pasztell színűre festett ablakait, élettel és illatokkal teli tereit fotózni.

Jártam már néhány európai országban, városban, de egyik sem lopta be magát úgy a szívembe, mint Olaszország. Nagy kedvencem volt a Cinque terre vidéke és ezt az érzést hozta el Róma is, csak egy nagyvárosban megsokszorozva mindazt, amit ott 10 nap alatt éltem át. Persze nem lehet a két kirándulást, helyszínt egymáshoz mérni, mindkettő másért csodálatos, de az biztos, Rómát látni kell... 

Az ősztől tavasz elejéig tartó időszak kifejezetten kellemes városnézésre, ha az igazi, turistáktól nem zsongó Rómát szeretnénk megismerni. Csak ajánlani tudom, főleg a hozzám hasonló, olasz gasztronómiáért rajongóknak.

Oszd meg a cikket másokkal is!

Hozzászólások

Az értékeléshez és hozzászóláshoz belépés szükséges.

Egy falat Róma képek

Nézd meg ezeket a gasztrocikkeket is!

Jókat eszünk szakácskönyvek

Jókat eszünk szakácskönyvek

Társ a hétköznapi sütés-főzéshez

    A Lidl konyha bemutatja: életem ételei Széll Tamással

    A Lidl konyha bemutatja: életem ételei Széll Tamással

    Idén 9. éve tarthatjuk a kezünkben a Lidl ajándék szakácskönyvét

      Ujvári Vivien borász és az ő "gyermekei" - A fantasztikus nő a kiváló borok mögött

      A fantasztikus nő a kiváló borok mögött

      Ujvári Vivien és az ő "gyermekei"

        N28 Wine & Kitchen: katalán-baszk-magyar fúzió sosem látott magasságokban

        Katalán-baszk-magyar fúzió sosem látott magasságokban

        Az N28 Wine & Kitchen borétterem megújult menüje különleges gasztroutazásra hív minket

          Ételek és évszakok Lidl szakácskönyv Széll Tamás receptjeivel

          Ételek és évszakok

          Elérhető a 8. Lidl szakácskönyv Széll Tamás receptjeivel

            Wossala Rozina: Konyhakönyv

            Több mint egy szakácskönyv

            Megjelent Wossala Rozina Konyhakönyve

              Felfedeztük a bájos Platz piacot

              Felfedeztük a bájos Platz piacot

              Gasztro-élménybeszámoló és piacajánló poszt következik

                Tucatnyi éve ízzel-lélekkel

                Tucatnyi éve ízzel-lélekkel

                12 kedvenc receptem

                  Budapest legkedvesebb olasz delijében, a Delissimoban jártam

                  Betoppansz, belekóstolsz, és beleszeretsz

                  Budapest legkedvesebb olasz delijében, a Delissimoban jártam

                    Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

                    Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

                    Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

                    Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató