Nyáron egy nagy vágyam vált valóra Toszkánában, amikor az olasz vendéglátónktól félve kértem el a tészta receptjét, aki nemhogy elárulta "titkos fortélyait", rögvest be is invitált "üzemi" konyhájába közös főzésre, tésztagyúrásra csábítva. Búcsúajándékként vásároltunk tőle házi cantuccit is, aminek a receptjét, fázisfotókkal mellékelve, egyből át is küldte e-mail-ben. Ez volt a bónusz recept a tészta és a ragú mellett (erről majd egy későbbi posztban mesélek). :) A teszteléssel egészen mostanáig vártam, szerettem volna a karácsonyi készülődés öröméig megőrizni ezt a receptet. A cantucci egyébként egy trükkös kekszféle, mert nagyon kemény (néha, fogakat is próbára tevő), mégis függőséget okoz, könnyű a rabjává válni. Sokan teába vagy kávéba mártogatva fogyasztják, így megpuhul egy picit. Egy biztos, roppant gyorsan elkészíthető, sokáig eláll, fantasztikusan finomak benne a mandulaszemek, és kiváló hand made karácsonyi ajándék válhat belőle. Tehát, cantucci sütésre fel, egy igazi, olasz recept következik. Egyenesen Bettolléból hoztam Nektek.
Fahéjas cantucci recept
Hozzávalók egy nagyobb adaghoz:
- 50 dkg liszt (0-ás),
- 40 dkg cukor,
- 1 db vanília rúd magjai vagy kb. 2-3 ek. vaníliaaroma,
- fél cs. sütőpor,
- 4-5 tojás,
- 50 gr vaj,
- csipet só,
- 250 gr héjas mandula,
- 1 tk. fahéj.
Elkészítés:
- A cukrot a tojással és a puha vajjal habosra keverjük, hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, fahéjt, csipet sót és vaníliát, majd legvégén a héjas mandulát.
- Fakanállal alaposan összekeverjük és a kezünk segítségével szalámi rúd jellegű, vékony, lapos rudakat fektetünk a sütőpapírral bélelt tepsire, egymástól kb. 5 cm-es távolságban. A tészta állaga elég ragadós, így nem is szükséges törekedni a tökéletes rúd alakra, hiszen a sütés után még úgyis felszeleteljük. Ha nagyon nehezen boldogulsz vele, adj hozzá még egy kis lisztet.
- 180 fokos sütőben sütjük légkeveréssel kb. 12 percig.
- Kivesszük, pár percig várunk vele, hogy hűljön, majd kicsit ferdén, kb. ujjnyi szeleteket vágunk belőle, ezeket a vágott felükkel felfelé visszatesszük a tepsire (már közelebb kerülhetnek egymáshoz) és tovább 8 percig sütjük, jó ropogósra. (Figyeljünk, hogy ne égjen meg, de azért jól süljön meg.)
- Innentől kezdve csak megvárjuk, amíg kihűl és a kreativitásunk szabhat csak határt annak, hogy milyen gusztusos formában tálalva gyártunk belőle házi készítésű karácsonyi ajándékot.
Tipp: az eredeti, kapott receptet csak egy kis fahéjjal bolondítottam, egyébként asztalt gyümölcstől kezdve további magokon át sok finomsággal színesíthetjük még a cantuccit.