Fahéjas cantucci

Igazi olasz recept egyenesen Toszkánából, Bettolléból

Fahéjas cantucci recept

Nyáron egy nagy vágyam vált valóra Toszkánában, amikor az olasz vendéglátónktól félve kértem el a tészta receptjét, aki nemhogy  elárulta "titkos fortélyait", rögvest be is invitált "üzemi" konyhájába közös főzésre, tésztagyúrásra csábítva. Búcsúajándékként vásároltunk tőle házi cantuccit is, aminek a receptjét, fázisfotókkal mellékelve, egyből át is küldte e-mail-ben. Ez volt a bónusz recept a tészta és a ragú mellett (erről majd egy későbbi posztban mesélek). :) A teszteléssel egészen mostanáig vártam, szerettem volna a karácsonyi készülődés öröméig megőrizni ezt a receptet. A cantucci egyébként egy trükkös kekszféle, mert nagyon kemény (néha, fogakat is próbára tevő), mégis függőséget okoz, könnyű a rabjává válni. Sokan teába vagy kávéba mártogatva fogyasztják, így megpuhul egy picit. Egy biztos, roppant gyorsan elkészíthető, sokáig eláll, fantasztikusan finomak benne a mandulaszemek, és kiváló hand made karácsonyi ajándék válhat belőle. Tehát, cantucci sütésre fel, egy igazi, olasz recept következik. Egyenesen Bettolléból hoztam Nektek.

Fahéjas cantucci recept

Hozzávalók egy nagyobb adaghoz:

  • 50 dkg liszt (0-ás),
  • 40 dkg cukor,
  • 1 db vanília rúd magjai vagy kb. 2-3 ek. vaníliaaroma,
  • fél cs. sütőpor,
  • 4-5 tojás,
  • 50 gr vaj,
  • csipet só,
  • 250 gr héjas mandula,
  • 1 tk. fahéj.

Elkészítés:

  1. A cukrot a tojással és a puha vajjal habosra keverjük, hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, fahéjt, csipet sót és vaníliát, majd legvégén a héjas mandulát.
  2. Fakanállal alaposan összekeverjük és a kezünk segítségével szalámi rúd jellegű, vékony, lapos rudakat fektetünk a sütőpapírral bélelt tepsire, egymástól kb. 5 cm-es távolságban. A tészta állaga elég ragadós, így nem is szükséges törekedni a tökéletes rúd alakra, hiszen a sütés után még úgyis felszeleteljük. Ha nagyon nehezen boldogulsz vele, adj hozzá még egy kis lisztet.
  3. 180 fokos sütőben sütjük légkeveréssel kb. 12 percig.
  4. Kivesszük, pár percig várunk vele, hogy hűljön, majd kicsit ferdén, kb. ujjnyi szeleteket vágunk belőle, ezeket a vágott felükkel felfelé visszatesszük a tepsire (már közelebb kerülhetnek egymáshoz) és tovább 8 percig sütjük, jó ropogósra. (Figyeljünk, hogy ne égjen meg, de azért jól süljön meg.)
  5. Innentől kezdve csak megvárjuk, amíg kihűl és a kreativitásunk szabhat csak határt annak, hogy milyen gusztusos formában tálalva gyártunk belőle házi készítésű karácsonyi ajándékot.

Tipp: az eredeti, kapott receptet csak egy kis fahéjjal bolondítottam, egyébként asztalt gyümölcstől kezdve további magokon át sok finomsággal színesíthetjük még a cantuccit.

Fahéjas cantucci képek

Ha tetszett a fenti Fahéjas cantucci recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló keksz recepteket is: Mogyoróvajas csók, Málnás, mandulás vegán keksz recept, Almás, fahéjas zabkeksz recept.

További receptötletek a hozzávalókból: fahéj, mandula, vanília. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: édesség, karácsonyi, keksz, olasz.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Fahéjas cantucci recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató