A Jamie magazin karácsonyi számából teszteltem gasztroblogger társam, a csakapuffin.hu blog szerzőjének kuglóf receptjét és mivel valóban remek recept, szívből ajánlom Nektek is. Az eredeti verziót már csak egy kis kandírozott narancshéjjal tupíroztam. Jobban belegondolva, a tetejére legközelebb pirított mandula szeleteket tennék, de így is fenséges, kiváló helyet találhat magának az ünnepi asztalon pl. reggelire.
Narancsos, túrós kuglóf recept
Hozzávalók:
- 25 dkg puha vaj
- 25 dkg túró
- 12 dkg cukor
- 1-2 tasak vaníliás cukor
- 2 tojás
- 1 v. 2 db narancs reszelt héja
- 25 dkg liszt
- 1 tasak sütőpor
- 10 dkg kandírozott narancshéj
- kevés vaj és liszt a forma kikenéséhez
A tetejére:
- kb. 30 g étcsokoládé
- egyéb díszítő alapanyagok
Kuglóf készítés:
- A vajat a cukorral és tojásokkal habosra keverjük.
- A reszelt narancshéjjal áttörjük a túrót, hozzáadjuk a habos masszához, elkeverjük a sütőport a liszttel és ezt is a keverékhez adjuk.
- Beleszórjuk a kandírozott narancshéjat, majd alaposan összedolgozzuk és a vajjal, liszttel "megágyazott" kuglóf formába öntjük.
- 160-170 fokon, légkeveréssel sütjük kb. 40-50 percig, tűpróbáig. (Ha felül nagyon pirulna, alufóliával lefedjük a tetejét.)
- A formából csak akkor vesszük ki a kuglófot, ha már teljesen kihűlt.
- Ekkor a megolvasztott étcsokoládéból csurgatunk a tetejére és pluszban megszórjuk csoki gömbökkel, mandulaszeletekkel, cukor hópelyhekkel vagy bármilyen más vicces dekor kiegészítővel, persze ezt akár el is hagyhatjuk.