Nálunk nincs karácsony hal nélkül, és persze még sorolhatnám milyen finomságok nélkül, de ami mindig biztos pont, az a hal. Ehhez képest még sosem főztem eddig harcsapaprikást (a halászlé és a sült/rántott hal a sztenderd), ezért most Anya jó tanácsai mentén ezt is ki kellett próbálnom. Pofonegyszerűen, gyorsan elkészülő étel, mégis olyan jóízű magyaros fogás, ami szerintem kiváló szereplője lehet a karácsonyi ünnepi asztalnak. Próbáljátok csak ki!
Harcsapaprikás recept
Hozzávalók kb. 6-8 személyre:
- 1 kg harcsafilé
- 2 fej közepes hagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 4-5 szelet füstölt kenyérszalonna
- 2-3 db paprika
- 2-3 db paradicsom
- 2 ek. piros őrölt paprika
- 2 tk. őrölt füstölt paprika
- csípős paprika ízlés szerint
- só, bors
- kb. 1 kis doboz tejföl
- kb. 2-3 dl tejszín
- kb. 1-2 dl víz
- 50 dkg csusza tészta
- 75 dkg túró
Harcsapaprikás elkészítése:
- A halat megtisztítjuk, nagyobb kockákra vágjuk és a főzést megelőzően néhány órával jól besózzuk és hűtőbe tesszük.
- A szalonnát kockákra vágva megpirítjuk, kisütjük a zsírját. A pörcöt félretesszük a csuszához, a visszamaradt zsíron pedig megdinszteljük a vöröshagymát, hozzádobjuk pár pillanatra a fokhagymát lereszelve, majd hozzáadjuk a paradicsomot és paprikát.
- A piros paprikával, borssal fűszerezve, pörkölt alapot készítünk belőle, (sót most még ne adjunk hozzá, mert a hal is sós lesz, ezért csak miután megfőtt a hal, utána kóstoljuk meg, hogy szükséges-e még plusz só) és a tejföllel, kevés vízzel felöntve megpároljuk a zöldségeket.
- Amikor megpuhult a paprika, hozzáadjuk a harcsát (főzés előtt kb. egy órával már vegyük ki a hűtőből) magas hőfokon forraljuk, főzzük a halat. Fontos, hogy finom szaftos legyen a harcsapaprikás, ezért gazdagon öntözzük meg a főzőtejszínnel.
- Nagyjából 10-15 perc alatt megfő a harcsa. Ekkor ellenőrizzük, elég sós-e, szükség szerint ilyenkor még tudjuk finomhangolni az ízvilágot.
- Tálaljuk szalonna pörccel megszórt tepsis túrós csuszával, méltó kísérője lesz a harcsapaprikásnak. Enélkül talán nem is lenne az igazi. :)