Harcsapaprikás tepsis túrós csuszával

Fantasztikusan finom fogás a magyar konyha ízeivel

Harcsapaprikás túrós csuszával recept

Nálunk nincs karácsony hal nélkül, és persze még sorolhatnám milyen finomságok nélkül, de ami mindig biztos pont, az a hal. Ehhez képest még sosem főztem eddig harcsapaprikást (a halászlé és a sült/rántott hal a sztenderd), ezért most Anya jó  tanácsai mentén ezt is ki kellett próbálnom. Pofonegyszerűen, gyorsan elkészülő étel, mégis olyan jóízű magyaros fogás, ami szerintem kiváló szereplője lehet a karácsonyi ünnepi asztalnak. Próbáljátok csak ki!

Harcsapaprikás recept

Hozzávalók kb. 6-8 személyre:

  • 1 kg harcsafilé
  • 2 fej közepes hagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 4-5 szelet füstölt kenyérszalonna
  • 2-3 db paprika
  • 2-3 db paradicsom
  • 2 ek. piros őrölt paprika
  • 2 tk. őrölt füstölt paprika
  • csípős paprika ízlés szerint
  • só, bors
  • kb. 1 kis doboz tejföl
  • kb. 2-3 dl tejszín
  • kb. 1-2 dl víz
  • 50 dkg csusza tészta
  • 75 dkg túró

Harcsapaprikás elkészítése:

  1. A halat megtisztítjuk, nagyobb kockákra vágjuk és a főzést megelőzően néhány órával jól besózzuk és hűtőbe tesszük.
  2. A szalonnát kockákra vágva megpirítjuk, kisütjük a zsírját. A pörcöt félretesszük a csuszához, a visszamaradt zsíron pedig megdinszteljük a vöröshagymát, hozzádobjuk pár pillanatra a fokhagymát lereszelve, majd hozzáadjuk a paradicsomot és paprikát.
  3. A piros paprikával, borssal fűszerezve, pörkölt alapot készítünk belőle, (sót most még ne adjunk hozzá, mert a hal is sós lesz, ezért csak miután megfőtt a hal, utána kóstoljuk meg, hogy szükséges-e még plusz só) és a tejföllel, kevés vízzel felöntve megpároljuk a zöldségeket.
  4. Amikor megpuhult a paprika, hozzáadjuk a harcsát (főzés előtt kb. egy órával már vegyük ki a hűtőből) magas hőfokon forraljuk, főzzük a halat. Fontos, hogy finom szaftos legyen a harcsapaprikás, ezért gazdagon öntözzük meg a főzőtejszínnel.
  5. Nagyjából 10-15 perc alatt megfő a harcsa. Ekkor ellenőrizzük, elég sós-e, szükség szerint ilyenkor még tudjuk finomhangolni az ízvilágot.
  6. Tálaljuk szalonna pörccel megszórt tepsis túrós csuszával, méltó kísérője lesz a harcsapaprikásnak. Enélkül talán nem is lenne az igazi. :)

Harcsapaprikás tepsis túrós csuszával képek

Ha tetszett a fenti Harcsapaprikás túrós csuszával recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló halétel recepteket is: Egészben sült, zöldfűszeres pisztráng mandulaforgáccsal recept, Lime-os, kókusztejes lazac recept, Zöldfűszeres burgonyakéregben sült lazac recept.

További receptötletek a hozzávalókból: bacon, fokhagyma, harcsa. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: főétel, halétel, karácsonyi, magyar, tészta.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Harcsapaprikás túrós csuszával recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató