Burgundi marharagu

Igazi francia klasszis, a boeuf bourguignon (boeuf carottes)

Burgundi marharagu recept

Azt hiszem az elsők között vettem fel a recept várólistámra ezt a francia klasszikust és ennek már nagyon sok éve, így igencsak elérkezett az ideje, hogy nekiveselkedjek. Bevallom nagyon tartottam tőle, mert egyrészt a legtöbben azt írják, öntöttvas edény nélkül bele se vágjunk, másrészt valahogy mindig riasztóan bonyolultnak tűnt az elkészítése. Imádok főzni, de a szívemhez, ahogy azt tapasztalhatjátok is, az olasz konyha áll a legközelebb, aminek az ereje az egyszerűségében is rejlik: nem kell hosszú órákat a tűzhely mellett ácsorogni és néhány kiváló alapanyagból hipp-hopp csodákat lehet varázsolni. Persze az élet megdöntötte mindkét sztereotípiát: tényleg nagyon egyszerű volt az összeállítás és még mindig hiányzik a konyhámból az öntöttvas edény, szóval tökéletesen megtette a vastag aljú lábas is, amit erre kiszemeltem. Azt nem tagadom, hogy hosszú órákig főtt a husi, de minden percét megérte. :)
A megvalósításhoz Anthony Bourdain Francia bisztrókonyha szakácskönyvét csaptam fel, aki gombamentes, sárgarépás változatot ír le, de ma megtudtam, hogy a franciák valójában a gombás burgundit tartják számon mint klasszikus burgundi marhát, és az általam tesztelt verzió a boeuf carottes nevet viseli. Akárhogy is nevezzük, ez bakancslistás recept, ki kell próbálnotok!

Burgundi marharagu recept

Hozzávalók kb. 6-8 személyre:

  • 1 kg marhahús csont nélkül, összekockázva (marhanyakból főztem, de lapockában vagy lábszárban is gondolkodhattok)
  • fél dl olívaolaj
  • 3 nagy fej vöröshagyma karikára vágva
  • 2 ek. liszt
  • 2,5-3 dl vörösbor
  • 5-6 db sárgarépa nagyobb darabokra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma
  • fűszerek ízlés szerint: só, bors, kakukkfű, babérlevél, petrezselyem

Elkészítés:

  1. A megsózott, borsozott húst több kisebb körben barnára pirítjuk forró olajban és félretesszük, amíg teljesen készen nem leszünk.
  2. A megmaradt zsiradékon megfonnyasztjuk a vöröshagymát, megszórjuk liszttel és 4-5 perc pirítás után felöntjük gazdagon a vörösborral (a Lidl-ben is kapható villányi, Günzer Tamás féle Ördögárok merlot-ra esett a választásom), közben jól felkapargatva a lábas aljára ragadt réteget.
  3. Rövid rottyanás után csatlakozhat a pirított marhahús, sárgarépa, fokhagyma, jól megfűszerezzük és felöntjük vízzel és/vagy húsleves alaplével (ami ellepi a húst 3:2 arányban).
  4. Hozzuk forrásba, majd vegyük vissza alacsony hőfokra a főzőlapot és innentől kezdve magára hagyhatjuk az edényt, amíg meg nem fő a hús (2-3 óra) és csak alkalmanként (10-15 percenként) kavarjuk át az egészet, nehogy véletlenül odaégjen. (Fontos, hogy mindvégig jó szaftos legyen, így pótoljuk a vizet, ha szükségét érezzük.)
  5. Főtt burgonyával vagy burgonyapürével tálaljuk (egy jó kis olasz széles metéltet is el tudnék még hozzá képzelni), szórjuk meg friss petrezselyemmel és élvezzük a kulináris élményt.

Tipp:

Ahogy sok más ragu, ennél is nagyon érvényes, hogy még mennyeibb, ha áll, ezért meg lehet főzni a vendégsereg érkezése előtt 1-2 nappal is, sőt.

Burgundi marharagu képek

Ha tetszett a fenti Burgundi marharagu recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló ragu recepteket is: Vadas marha kifligombóccal recept, Áfonyalekváros őzragu recept, Fehérboros, csirkés pite recept.

További receptötletek a hozzávalókból: marha, sárgarépa, vörösbor. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: főétel, francia, húsétel, ragu.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

2 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Burgundi marharagu recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató