Konfitált kacsacomb karácsonyra

A világ legfinomabb, legomlósabb kacsacomb receptje

Konfitált kacsacomb recept

Nagy kedvencem a konfitált kacsacomb, mert a kemencés sütés alternatívájaként szerintem ezzel a módszerrel a legfinomabb, legomlósabb a kacsacomb. Ráadásul bármilyen bonyolultan hangzik is maga a konfitálás, szemérmetlenül kevés dolgunk van a folyamat során, a végeredmény mégis fantasztikusan tökéletes lesz. A konfitált kacsacomb gyakorlatilag annyit jelent, hogy lassan, alacsony hőfokon és zsírban sütjük meg a kacsacombokat. A húsok között azonban hatalmas különbségek lehetnek, így érdemes felkutatni a legjobb lelőhelyet, és mint más ételnél, itt is a jó minőségű alapanyag beszerzésére törekedni. A sózással legyünk bátrak, javasolt alaposan megsózni a kacsahúst. Ezen kívül csak időre és türelemre van szükség, hogy a létező legpuhább húsú, de ropogós bőrű kacsacombot tálaljuk az ünnepi asztalra.

Konfitált kacsacomb recept

Hozzávalók 4 főre:

  • 4-6 db nagy kacsacomb (és/vagy kacsamell)
  • felolvasztott kacsazsír (kb. 60 dkg)
  • kb. 5 gerezd fokhagyma

Kacsa konfitálás lépésről-lépésre:

  1. Alaposan megmossuk, megtisztítjuk a kacsát a tollaktól, tokoktól, ha még esetleg maradt volna rajta 1-1 ilyen. Erősen bedörzsöljük sóval mindkét oldalát és legalább néhány órát állni hagyjuk a sóban, de akár egy egész éjszakát is eltölthet így a hűtőben.
  2. A besózott kacsáról egy papírtörlővel letörölgetjük a só felszíni részét.
  3. A kacsát egy mélyebb tepsibe helyezzük a bőrével felfelé, mellétesszük a fokhagyma gerezdeket, ráöntünk annyi felolvasztott kacsazsírt, hogy kb. a husi háromnegyedéig ellepje a tepsit (maga a kacsa is enged még magából zsírt).
  4. Innentől kezdve pedig elbúcsúzunk tőle kb. 4-5 órára. Ennyi időt tölt a sütőben, légkeveréses 100-120 (maximum 130) fokon (legutóbb 3 óráig 100 fokon, az utolsó két órában pedig 120 fokon sütöttem).
  5. Ezzel a technikával szinte a csontja is pillanatok alatt kicsúszik a kacsából, annyira omlós lesz a kacsacomb. A kacsazsír nagy részét leöntjük a kacsáról és grill fokozaton ropogósra pirítjuk a sütőben a kacsa bőrét. Tálaljuk, amivel csak szeretnénk, pl. édesburgonyapürével, petrezselymes burgonyapürével, karamellizált körtével, salátával, lilahagyma lekvárral, alma chutney-val, vagy a klasszikus hagymás törtkrumpli és párolt lilakáposzta társaságában.

Tippek:

  • A zsírt szűrjük le és tegyük a hűtőbe, ha kihűlt, szuper főzési alapanyag lesz a konyhában.
  • Azt is megtehetjük, hogy a kacsacombokat hűtőbe tesszük és másnap, harmadnap pirítunk rá a bőrére, mielőtt a vendégek megérkeznek. Sőt, ha nagy dózisban szeretnénk kacsát sütni így, akár egy hónapig is eláll a hűtőben, csak akkor nem kell leönteni róla a zsírt (úgy kell eltenni a hűtőbe, hogy ellepje az összes zsír). Tálalás előtt kivesszük a hűtőből, lekapargatjuk róla a zsírt és kisütjük a bőrét. Tehát bármikor beeshet egy vendég, finom, omlós kacsacombbal tudjuk meglepni. ;)
  • Szerintem a só önmagában tökéletesen fűszerezi meg a kacsa húsát, de, ha szeretnél kísérletezni, használj bátran borsot, rozmaringot, kakukkfüvet, narancsot, almát.
  • Innen már csak egy kis játékosság és kész a helyes, csatos üvegben eltett kacsa rillette, ami karácsonyi gasztroajándékként is kiváló.

Konfitált kacsacomb karácsonyra képek

Ha tetszett a fenti Konfitált kacsacomb recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló sült hús recepteket is: Lassan sült libacomb káposztás dödöllével recept, Lassan sült tarja recept, Citromos csirkemell sült édesburgonya pürével recept.

További receptötletek a hozzávalókból: kacsacomb, kacsazsír. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: főétel, francia, húsétel, karácsonyi.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

4 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Konfitált kacsacomb recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató