Nemrég készítettem egy körtés-túrós pitét és azon gondolkodtam, hogy mi lenne, ha körtéből főznék krémlevest a vasárnapi kacsasültes ebéd meleg előételeként... Pont jól passzolna a gasztrobarátainknak összeállított menüsorba. :) Nincs új a Nap alatt, így szerencsére 1-2 perces kutatómunkával sikerült egy olyan receptet találnom a Sóbors.hu oldalán, ami egy az egyben szuper eredményt hozott. Szerintem mennyeien finom és fűszeres lett, olyan igazi kis, karácsony előtti, szívmelengető krémleves.
Vaníliás körte krémleves recept
Hozzávalók 6 személyre:
- 7 db körte
- 2-3 ek. cukor
- víz
- 3 cs. vaníliacukor
- 6-7 db egész szegfűszeg
- 1 tk. őrölt fahéj
- 2 ek. vanília pudingpor
- 2 dl habtejszín
- 1 marék szeletelt mandula
- 1 ek. cukor
- 1 ek. citrom leve
Az elkészítése pofonegyszerű és gyors:
- 3 evőkanál cukrot karamellizálunk (hagyjuk, amíg közepes lángon elolvad és karamellé válik) és megforgatjuk benne a felaprított, meghámozott körte darabokat.
- Felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, fűszerezzük vaníliacukorral, fahéjjal, szegfűszeggel, citrommal és kb. 20 percig főzzük lefedve, amíg megpuhul a körte.
- Amikor puha a körte, lepürésítjük botmixerrel és behabarjuk a pudingport és tejszín keverékével (keverjük csomómentesre a pudingport a tejszínnel és óvatosan, folyamatosan kevergetve csurgassuk a leveshez). Egyet rottyan és már kész is. :)
- Tálalásnál megszórjuk fahéjjal és 1-2 evőkanálnyi cukron pirított, szeletelt mandulával.