Bébispenótos, lazacos quiche

A franciák pitéjét a végtelenségig variálhatjuk

Bébispenótos, lazacos quiche recept

Jó pár éve annak, hogy a franciák leghíresebb pitéjét, quiche-t készítettem, pedig annyira változatos finomság tud lenni szinte bármelyik napszakban, bármilyen étkezéshez. Fantasztikus benne, hogy az alapanyagain felül bátran gazdagíthatjuk a hűtőben és kamrában fellelhető készleteinkből, szóval bátran teszteljétek a receptet más hozzávalókkal is!

Bébispenótos, lazacos quiche recept

Hozzávalók egy 28 cm átmérőjű pite formához:

Omlós tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 1 kk. só
  • 7 ek. víz

Töltelékhez:

  • 4 tojás
  • 2 dl tejszín
  • 15 dkg parmezán vagy más típusú sajt
  • só, bors

Variálható töltelékhez:

  • 20-25 dkg friss lazacfilé vagy 15 dkg füstölt lazacfilé
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 nagy marék bébispenót
  • 2 ek. mézes mustárszósz (vagy 2 ek. mustár 1. ek. mézzel)
  • 1 friss citrom leve
  • 1 db vöröshagyma
  • pici olívaolaj

Quiche készítés lépésről lépésre:

  1. Összegyúrjuk a francia pite alapját képező vajas tésztát: ehhez a lisztet elmorzsoljuk a hideg vajjal, hozzáadjuk a sót és a vizet, és addig gyurmázzuk a masszát, amíg az szépen össze nem áll egy nagy golyóvá.
  2. Betesszük a hűtőbe pihentetni és addig összeállítjuk a quiche töltelékét.
  3. A bébispenótos-lazacos quiche-t úgy készítettem, hogy pár evőkanálnyi olívaolajon megdinszteltem a felaprított hagymát, fokhagymát, átpirítottam rajta a lazacot, ízesítettem citrommal, mustárral, sóztam (füstölt lazacnál erre vigyázzunk, mert eleve sós) és amikor nagyjából megfőtt a lazac, hozzádobtam a megmosott bébispenót leveleket.
  4. A quiche alaptöltelékéhez a tojást összekeverjük a tejszínnel, reszelt sajttal, sóval, borssal és gazdagítjuk bármilyen finomsággal.
  5. A pite tésztát kör alakúra kinyújtjuk, kibélelünk vele egy piteformát, jól megszurkáljuk villával.
  6. Ezen a ponton betesszük a fagyasztóba kb. 20-30 percre, hogy jéghidegen mehessen a forró sütőbe, így még nagyobb omlósságot biztosít a tésztának.
  7. Ekkor beleteszünk egy sütőpapírt, ráborítunk egy nagy marék babot vagy lencsét a vaksütéshez és 10-15 percig elősütjük a pitét. (Így nem púposodik fel a pite tészta alja.)
  8. Majd még egy 5 percig sütjük a nehezék nélkül 180-190 fokon.
  9. Az elősütött pitetésztába tesszük a tölteléket, ráöntjük a tejszínes-tojásos szószt és ízlés szerint még megtuningolhatjuk egy kis plusz sajttal.
  10. 190 fokon sütjük kb. 20-30 percig. Érdemes várni, amíg picit kihűl, majd melegen/langyosan fogyasszuk, de még akár hidegen is szuper.

Bébispenótos, lazacos quiche képek

Ha tetszett a fenti Bébispenótos, lazacos quiche recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló halétel recepteket is: Egészben sült, zöldfűszeres pisztráng mandulaforgáccsal recept, Lime-os, kókusztejes lazac recept, Zöldfűszeres burgonyakéregben sült lazac recept.

További receptötletek a hozzávalókból: bébispenót, fokhagyma, lazac, parmezán sajt. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: borkorcsolya, francia, halétel, karácsonyi, pite.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Bébispenótos, lazacos quiche recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató