Jó pár éve annak, hogy a franciák leghíresebb pitéjét, quiche-t készítettem, pedig annyira változatos finomság tud lenni szinte bármelyik napszakban, bármilyen étkezéshez. Fantasztikus benne, hogy az alapanyagain felül bátran gazdagíthatjuk a hűtőben és kamrában fellelhető készleteinkből, szóval bátran teszteljétek a receptet más hozzávalókkal is!
Bébispenótos, lazacos quiche recept
Hozzávalók egy 28 cm átmérőjű pite formához:
Omlós tésztához:
- 30 dkg liszt
- 15 dkg vaj
- 1 kk. só
- 7 ek. víz
Töltelékhez:
- 4 tojás
- 2 dl tejszín
- 15 dkg parmezán vagy más típusú sajt
- só, bors
Variálható töltelékhez:
- 20-25 dkg friss lazacfilé vagy 15 dkg füstölt lazacfilé
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1 nagy marék bébispenót
- 2 ek. mézes mustárszósz (vagy 2 ek. mustár 1. ek. mézzel)
- 1 friss citrom leve
- 1 db vöröshagyma
- pici olívaolaj
Quiche készítés lépésről lépésre:
- Összegyúrjuk a francia pite alapját képező vajas tésztát: ehhez a lisztet elmorzsoljuk a hideg vajjal, hozzáadjuk a sót és a vizet, és addig gyurmázzuk a masszát, amíg az szépen össze nem áll egy nagy golyóvá.
- Betesszük a hűtőbe pihentetni és addig összeállítjuk a quiche töltelékét.
- A bébispenótos-lazacos quiche-t úgy készítettem, hogy pár evőkanálnyi olívaolajon megdinszteltem a felaprított hagymát, fokhagymát, átpirítottam rajta a lazacot, ízesítettem citrommal, mustárral, sóztam (füstölt lazacnál erre vigyázzunk, mert eleve sós) és amikor nagyjából megfőtt a lazac, hozzádobtam a megmosott bébispenót leveleket.
- A quiche alaptöltelékéhez a tojást összekeverjük a tejszínnel, reszelt sajttal, sóval, borssal és gazdagítjuk bármilyen finomsággal.
- A pite tésztát kör alakúra kinyújtjuk, kibélelünk vele egy piteformát, jól megszurkáljuk villával.
- Ezen a ponton betesszük a fagyasztóba kb. 20-30 percre, hogy jéghidegen mehessen a forró sütőbe, így még nagyobb omlósságot biztosít a tésztának.
- Ekkor beleteszünk egy sütőpapírt, ráborítunk egy nagy marék babot vagy lencsét a vaksütéshez és 10-15 percig elősütjük a pitét. (Így nem púposodik fel a pite tészta alja.)
- Majd még egy 5 percig sütjük a nehezék nélkül 180-190 fokon.
- Az elősütött pitetésztába tesszük a tölteléket, ráöntjük a tejszínes-tojásos szószt és ízlés szerint még megtuningolhatjuk egy kis plusz sajttal.
- 190 fokon sütjük kb. 20-30 percig. Érdemes várni, amíg picit kihűl, majd melegen/langyosan fogyasszuk, de még akár hidegen is szuper.