2020. május 17., vasárnap

Indiai vajas csirke fokhagymás-vajas naan kenyérrel (murgh makhani, butter chicken)


A munkahelyen alkalmanként szoktunk rendelni egy zseniális indiai kis étteremből ebédet, de már több hónapja, hogy nem tarthatunk csapatos indiai nagy evéseket. Így már nagyon vágytam az indiai ízvilágra. Először egy kész korma chicken pasztát akartam felhasználni, aztán gyors újratervezés után azon kaptam magam, hogy indiai vajas csirke recepteket böngészek. Szerencsére megtaláltam itthon minden alapanyagot, így nem volt kérdés, hogy házilag készül el a fűszerpaszta. Ha pedig szaftos indiai ragut főzünk, a világért sem szabad kihagyni a hozzá illő, autentikus indiai kenyér, a naan lepény készítését. Persze a naannál sem álltam meg az alap verziónál, naná, hogy átkentem fokhagymás vajjal, miután kisült. Mondanom sem kell, hogy milyen hamisítatlan indiai lakomát csaptunk.

A hosszú alapanyag listától ne ijedjetek meg: amennyire hosszú, annyira könnyű az elkészítés. 


Hozzávalók 4-5 adaghoz:

Az indiai vajas csirke páchoz:
  • 2 dl krémes, zsíros joghurt
  • 3 gerezd fokhagyma lereszelve
  • 1 kis ujjnyi darab gyömbér fele lereszelve
  • 50-60 dkg csirkemell filé nagyobb kockákra vágva
  • 2 tk. garam masala
  • 2 tk. kurkuma
  • 1 tk. őrölt római kömény
  • 1 tk. chili
  • 2 tk. füsölt pirospaprika
  • 1 tk. őrölt koriander vagy korianderkrém
  • fél lime leve
  • (kevés olívaolaj+vaj keveréke a hús sütéséhez)
A paradicsomos raguhoz:
  • 6 ek. vaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • az ujjnyi gyömbér másik fele lereszelve
  • 1 tk. garam masala
  • 1 tk. római kömény
  • 1 tk. kurkuma
  • 1 konzerv hámozott paradicsom
  • 2 dl tejszín

Naan kenyérhez (kb. 8-10 lepényhez):
  • 2,5 bögre liszt
  • 2 tk. instant élesztő
  • 1 tk. só
  • fél bögre joghurt
  • 2 tk. olvasztott vaj
  • ¾ bögre langyos víz
  • 1 ek. méz
 Az indiai vajas csirke elkészítése lépésről lépésre:
  1. Elsőként (akár előző este) elkészítjük a vajas csirke pácát: minden felsorolt összetevőt összekeverünk a joghurttal és csirkemellel. Minimum 1-2 órát állni hagyjuk.
  2. A bepácolt csirkemell darabokat kevés vaj és olívaolaj keverékén gyorsan kérgesítjük, mindkét oldalát pár perc alatt megpirítjuk. Egyszerre ne tömjük tele a serpenyőt, érdemes több körben megsütni a húsi darabokat, hogy sülni tudjanak, ne pedig főjenek a joghurtban. Félretesszük a husit, a serpenyőt még használjuk.
  3. A visszamaradt sült pörzsanyag remek alapját képezi a paradicsomos ragunak, így itt folytatjuk a műveletet: vajat forrosítunk, és megdinszteljük a felkarikázott hagymát, reszelt fokhagymát és gyömbért. Hozzáadjuk a paradicsomot, és a fűszereket, felöntjük tejszínnel, majd ebbe tesszük vissza a pirított csirkemell darabokat és készre főzzük (még kb. 15 perc, alacsony hőfokon, lefedve). Isteni puha és omlós lesz a csirkemell. Tálalásnál rizst és naan kenyeret adunk hozzá, friss korianderrel szórhatjuk meg és lime-ot is kínálhatunk.
 Naan kenyér elkészítése:
  1. A lisztet összekeverjük a poréesztővel, sóval, majd hozzáadjuk a többi alapanyagot és jól összedolgozzuk, dagasztjuk vagy turmixgép dagasztókarára bízzuk a munkát.
  2. 1-2 órát szobahőmérsékleten lefedve pihentetjük, amíg kb. a duplájára kel.
  3. Ha kész, egy alaposan lisztezett felületre borítjuk a tésztát és 10 kis bucit csípünk belőle (10felé vágjuk). A lisztes kezünk segítségével kör alakú lepényeket formálunk, nyomkodunk (próbáltam nyújtófával, de hamar rájöttem, hogy ennél a kenyérnél sok értelme nincs). Majd egy tapadásmentes serpenyőben, zsiradék nélkül mindkét oldalát jól megsütjük magas hőfokon, amíg kisebb pöttyöket, hólyagokat nem látunk benne (pár perc alatt megvan). Extra finom íze lesz a naan kenyérnek, ha frissen átkenjük reszelt fokhagymás-vajas krémmel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szponzoráció