2020. május 26., kedd

Paradicsomos, fokhagymás focaccia

A fokhagymás, bazsalikomos olívaolajjal megkent, koktélparadicsommal gazdagon díszített focaccia a kedvenc verzióm ebből a fantasztikus olasz kenyérlepényből. Elképesztően egyszerűen elkészül, szinte elronthatatlan és akár önmagában, akár kenyérként esszük, imádni fogjuk. Egy korábbi receptemben ruccola pesztóval sütöttem, de bátran variálhatjuk olajbogyóval, aszalt paradicsommal, rozmaringgal, tonhallal, olasz kolbásszal, prosciuttóval. Az olaszok nagy mesterek a változatosnál változatosabb lepények sütésében.


Hozzávalók egy nagy tepsi kenyérlepényhez:
  • 50 dkg liszt (40 dkg BL80-as és 10 dkg durumliszt, ha van)
  • 7 g szárított élesztő
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 3-3,5 dl meleg (langyos) víz
  • 1 evőkanál méz
A feltét hozzávalói:
  • egy nagy marék koktélparadicsom
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • olívaolaj
  • kis marék friss bazsalikom
Elkészítés:
  1. Összekeverjük a száraz hozzávalókat, az olajat, majd apránként a langyos vizet. Csak annyi folyadékot adjunk hozzá, amennyit felvesz a tészta, a cél az, hogy jól összegyúrjuk és morzsamentesre álljon össze. (Nekem ez most pl. 3 dl víz volt).
  2. Pihentetjük egy órát, kelesztjük lefedve, amíg kétszeresére nő a tészta. 
  3. Kinyújtjuk, az ujjunkkal mélyedéseket nyomkodunk bele, megkenjük a reszelt fokhagymás, aprított bazsalikomos olívaolajjal, és rápakoljuk a paradicsomszeleteket. 
  4.  Előmelegített, forró sütőben sütjük 200 fokon kb. 10-15 percig.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szponzoráció