Szezámmagos mini császárzsemle teljes kiőrlésű lisztből

Avagy a szombat esti hamburger buci

Szezámmagos mini császárzsemle recept

Azt hiszem nem létezik csinosabb buci a császárzsemle helyes kis, fonott formáinál. Valamiért mindig azt gondoltam, hogy a császárzsemle egy nagyon bonyolult alkotási folyamat eredménye, így idáig váratott magára a kipróbálása, amihez az ország egyik legprofibb pékmestere, Limara receptjét hívtam segítségül. Az élményt tovább fokozva mini hamburgereket gyártottam a zsemléből, házilag ízesített húspogácsával, friss, erkélyen termett salátával és karamellizált édeshagymával.

Szezámmagos császárzsemle recept

Hozzávalók 8 db mini császárzsemléhez:

  • 35 dkg finomliszt
  • 15 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 50 g puha vaj
  • 25 g friss élesztő
  • 1 ek. cukor
  • 2 dl tej
  • 1 tk. só
  • a kenéshez 1 db tojás
  • a tetejére szezámmag

Császárzsemle elkészítése:

  1. A meglangyosított tejhez hozzáadjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni.
  2. Kimérjük a liszteket, hozzáadjuk a sót, puha vajat, majd a felfutott élesztős tejet és turmixgép dagasztó karával vagy saját kézzel jól megdagasztjuk a tésztát.
  3. Kb. 45-60 percre pihenni, kelni hagyjuk egy konyharuhával letakarva az edényben.
  4. Miután duplájára kelt, 8 egyenlő részre osztjuk és kis gombócokat formálunk, majd 10 percig szintén konyharuhával letakarva pihentetjük.
  5. A gombócokat ellapítjuk és nagyon szorosan feltekerjük és kb. 40-45 cm-es rudat sodrunk belőlük. A rúd közepén készítünk egy hurkot, majd jobbról és balról is áthúzzuk a hurkon a tésztát, az alján pedig összecsípjük a két végét és sütőpapíros tepsin hagyjuk kelni őket további félórát.
  6. Egy egész tojással lekenjük a tetejüket, megszórjuk szezámmaggal és 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk kb. 20-25 percre.

Szezámmagos mini császárzsemle teljes kiőrlésű lisztből képek

Ha tetszett a fenti Szezámmagos mini császárzsemle recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló pékáru recepteket is: Muffin buci recept, Zabpelyhes stangli recept, Édesburgonyás, cukkinis marharagu tekercs recept.

További receptötletek a hozzávalókból: szezámmag, teljes kiőrlésű liszt. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: grillszezon, kenyérféle, street food.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Szezámmagos mini császárzsemle recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató