2020. május 3., vasárnap

Szezámmagos mini császárzsemle teljes kiőrlésű lisztből, avagy a szombat esti hamburger buci

Azt hiszem nem létezik csinosabb buci a császárzsemle helyes kis, fonott formáinál. Valamiért mindig azt gondoltam, hogy a császárzsemle egy nagyon bonyolult alkotási folyamat eredménye, így idáig váratott magára a kipróbálása, amihez az ország egyik legprofibb pékmestere, Limara receptjét hívtam segítségül. Az élményt tovább fokozva mini hamburgereket gyártottam a zsemléből, házilag ízesített húspogácsával, friss, erkélyen termett salátával és karamellizált édeshagymával.


Elkészítési idő: kelesztési idővel együtt kb. 3 óra

Hozzávalók 8 db mini császárzsemléhez:

  • 35 dkg finomliszt
  • 15 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 50 g puha vaj
  • 25 g friss élesztő
  • 1 ek. cukor
  • 2 dl tej
  • 1 tk. só
  • a kenéshez 1 db tojás
  • a tetejére szezámmag
Császárzsemle elkészítése:
  1. A meglangyosított tejhez hozzáadjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni.
  2. Kimérjük a liszteket, hozzáadjuk a sót, puha vajat, majd a felfutott élesztős tejet és turmixgép dagasztó karával vagy saját kézzel jól megdagasztjuk a tésztát.
  3. Kb. 45-60 percre pihenni, kelni hagyjuk egy konyharuhával letakarva az edényben.
  4. Miután duplájára kelt, 8 egyenlő részre osztjuk és kis gombócokat formálunk, majd 10 percig szintén konyharuhával letakarva pihentetjük.
  5. A gombócokat ellapítjuk és nagyon szorosan feltekerjük és kb. 40-45 cm-es rudat sodrunk belőlük. A rúd közepén készítünk egy hurkot, majd jobbról és balról is áthúzzuk a hurkon a tésztát, az alján pedig összecsípjük a két végét és sütőpapíros tepsin hagyjuk kelni őket további félórát.
  6. Egy egész tojással lekenjük a tetejüket, megszórjuk szezámmaggal és 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk kb. 20-25 percre.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szponzoráció