Azt hiszem nem létezik csinosabb buci a császárzsemle helyes kis, fonott formáinál. Valamiért mindig azt gondoltam, hogy a császárzsemle egy nagyon bonyolult alkotási folyamat eredménye, így idáig váratott magára a kipróbálása, amihez az ország egyik legprofibb pékmestere, Limara receptjét hívtam segítségül. Az élményt tovább fokozva mini hamburgereket gyártottam a zsemléből, házilag ízesített húspogácsával, friss, erkélyen termett salátával és karamellizált édeshagymával.
Szezámmagos császárzsemle recept
Hozzávalók 8 db mini császárzsemléhez:
- 35 dkg finomliszt
- 15 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 50 g puha vaj
- 25 g friss élesztő
- 1 ek. cukor
- 2 dl tej
- 1 tk. só
- a kenéshez 1 db tojás
- a tetejére szezámmag
Császárzsemle elkészítése:
- A meglangyosított tejhez hozzáadjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni.
- Kimérjük a liszteket, hozzáadjuk a sót, puha vajat, majd a felfutott élesztős tejet és turmixgép dagasztó karával vagy saját kézzel jól megdagasztjuk a tésztát.
- Kb. 45-60 percre pihenni, kelni hagyjuk egy konyharuhával letakarva az edényben.
- Miután duplájára kelt, 8 egyenlő részre osztjuk és kis gombócokat formálunk, majd 10 percig szintén konyharuhával letakarva pihentetjük.
- A gombócokat ellapítjuk és nagyon szorosan feltekerjük és kb. 40-45 cm-es rudat sodrunk belőlük. A rúd közepén készítünk egy hurkot, majd jobbról és balról is áthúzzuk a hurkon a tésztát, az alján pedig összecsípjük a két végét és sütőpapíros tepsin hagyjuk kelni őket további félórát.
- Egy egész tojással lekenjük a tetejüket, megszórjuk szezámmaggal és 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk kb. 20-25 percre.