2020. június 23., kedd

Aszalt paradicsomos ciabatta

Régi vágyam volt egy jó ciabatta recept, mert nagy kedvencem ez az olasz kenyérke: szeretem a csinos formáját, a könnyedségét, a benne rejtőző aszalt paradicsom darabkákat, a színét, az illatát. Az első tesztelés óta legalább háromszor, négyszer sütöttem ciabattát, így sokszorosan kipróbáltam ezt a szuper, eredeti olasz receptet, köszönet érte a cuoredicioccolato.it gasztrooldal szerzőjének.




Hozzávalók 3 kisebb ciabattához:
  • 25 dkg "0"-s liszt
  • 25 dkg kenyérliszt
  • 380 ml víz
  • 1 zacskó (7 g) porélesztő
  • 1 tk. só
  • 1 tk. cukor
  • 3-4 ek. olívaolaj
  • 1 kis marék aszalt paradicsom feldarabolva
Ciabatta készítés:
  1. A liszt felét, az élesztőt, cukrot és szobahőmérsékletű vizet összedolgozzuk, kissé összegyúrjuk, majd hozzáadjuk a többi lisztet, sót, paradicsomdarabokat. 
  2. Alaposan kidagasztjuk a tésztát. 
  3. Attól függően, ahány ciabattát szeretnénk formálni, annyifelé vesszük a tésztát. Három részre osztottam a tésztát egy-egy leveses tányérba. 
  4. A tányérok aljára 1-2 csepp olívaolajat cseppentettem, a tetejére is kentem ici-picit és lefedtem folpackkal. 
  5. 3 óráig pihenni, kelni hagyjuk. 
  6. Utána gazdagon lisztes felületre borítjuk, minimálisan formázunk rajta (egy kicsit hengeresebb formára simogatjuk), de már nem gyúrjuk át.
  7. Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. A sütő aljába (már amikor bekapcsoljuk) vízzel teli edényt/tepsit teszünk, hogy gőz keletkezzen a sütőben, amíg sül a ciabatta. 
  8. Az első 8 percben 230 fokon, majd a további 12 percben 200 fokon sütjük aranybarnára.

Tipp: aszalt paradicsom helyett felkarikázott olíva- vagy kapribogyóval is isteni, csak arra figyeljetek, hogy alaposan le legyen csepegtetve, vagy ha biztosra mennétek, pici lisztben érdemes megforgatni és akkor tutira nem áztatja el a tésztát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szponzoráció