Aszalt paradicsomos ciabatta

Ismét egy olasz kedvenc, a ciabatta

Aszalt paradicsomos ciabatta recept

Régi vágyam volt egy jó ciabatta recept, mert nagy kedvencem ez az olasz kenyérke: szeretem a csinos formáját, a könnyedségét, a benne rejtőző aszalt paradicsom darabkákat, a színét, az illatát. Az első tesztelés óta legalább háromszor, négyszer sütöttem ciabattát, így sokszorosan kipróbáltam ezt a szuper, eredeti olasz receptet, köszönet érte a cuoredicioccolato.it gasztrooldal szerzőjének.

Aszalt paradicsomos ciabatta recept

Hozzávalók 3 kisebb ciabattához:

  • 25 dkg "0"-s liszt
  • 25 dkg kenyérliszt
  • 380 ml víz
  • 1 zacskó (7 g) porélesztő
  • 1 tk. só
  • 1 tk. cukor
  • 3-4 ek. olívaolaj
  • 1 kis marék aszalt paradicsom feldarabolva

Ciabatta készítés:

  1. A liszt felét, az élesztőt, cukrot és szobahőmérsékletű vizet összedolgozzuk, kissé összegyúrjuk, majd hozzáadjuk a többi lisztet, sót. 
  2. Alaposan kidagasztjuk a tésztát, majd beledolgozzuk a paradicsomdarabokat. 
  3. Attól függően, ahány ciabattát szeretnénk formálni, annyifelé vesszük a tésztát. Három részre osztottam a tésztát egy-egy leveses tányérba. A tányérok aljára 1-2 csepp olívaolajat cseppentettem, a tetejére is kentem ici-picit és lefedtem folpackkal. 
  4. 3 óráig pihenni, kelni hagyjuk. 
  5. Utána gazdagon lisztes felületre borítjuk, minimálisan formázunk rajta (egy kicsit hengeresebb formára simogatjuk), de már nem gyúrjuk át.
  6. Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és hagyjuk így is kelni legalább félórát. A sütő aljába (már amikor bekapcsoljuk) vízzel teli edényt/tepsit teszünk, hogy gőz keletkezzen a sütőben, amíg sül a ciabatta. VAGY spricceljük meg sütés előtt vízzel és úgy tegyük a sütőbe.
  7. Az első 8 percben 230 fokon, majd a további 12 percben 200 fokon sütjük aranybarnára.

Tippek:

  • Aszalt paradicsom helyett felkarikázott olíva- vagy kapribogyóval is isteni, csak arra figyeljetek, hogy alaposan le legyen csepegtetve, vagy ha biztosra mennétek, pici lisztben érdemes megforgatni és akkor tutira nem áztatja el a tésztát.
  • Ha a fenti módszeren szeretnél egyszerűsíteni, keverd össze lazán, egy fakanállal a cibatta hozzávalókat, fedd le egy konyharuhával és hagyd magára egy éjszakára (a legjobb, ha 12 órát is tud így állni). Másnap picit keverd át, majd hagyd ismét kelni minimum félórát. Innentől pedig az 5. lépéstől járj el.
  • Bátran készítsd egy nagyobb darabban a ciabattát, úgy még kevesebb munka van vele.

Aszalt paradicsomos ciabatta képek

Ha tetszett a fenti Aszalt paradicsomos ciabatta recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló kenyérféle recepteket is: Sokmagos, dagasztás nélküli kenyér recept, Napraforgómagos buci karácsonyfa recept, Sokmagos banánkenyér recept.

További receptötletek a hozzávalókból: aszalt paradicsom, kenyérliszt. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: előétel, kenyérféle, könnyen elkészíthető, olasz.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

8 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 4.4

Aszalt paradicsomos ciabatta recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató