Annyira magával ragadott a nyári lecsó szezon, hogy szinte kéthetente másfajta lecsót főztem aszerint, hogy éppen milyen alapanyagokat találtam itthon. A shakshoukát már egy ideje kiszemeltem magamnak a konyhai kísérletezésekhez, így most végre megkóstolhattuk a magyar lecsó izraeli rokonát. Külcsínre hasonlít a miénkre, mégis meglepő, és pikáns ízeket hordoz magában, amellett, hogy nagyon design-osan lehet tálalni. Az elkészítése pedig kb. 15-20 percet vesz igénybe előkészületekkel együtt, így ez is egy remek home office ebéd vagy királyi reggeli tud lenni egy jófajta, friss kenyérrel.
Shakshouka recept
Hozzávalók kb. 2-3 személyre:
- 2 db piros kápia paprika
- 4 db húsos, érett, nagy paradicsom
- 1 doboz hámozott paradicsom
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- kevés olívaolaj
- 2-3 tojás
- 1 marék petrezselyem
- só, bors, római kömény, koriander, chili ízlés szerint
- 1 csipet fahéj
- édes piros paprika
Elkészítés:
- Olívaolajon megdinszteljük a felaprított vöröshagymát, és amikor kész, hozzáadjuk a reszelt fokhagymát, pár másodpercig pirítjuk.
- Hozzáadjuk a karikákra vágott kápia paprikát, a paradicsom gerezdeket és a hámozott paradicsomot.
- Fűszerezzük sóval, borssal, paprikával, római köménnyel, őrölt vagy friss korianderrel, egy csipet fahéjjal és, ha szeretjük a csípőset, chilivel.
- Fedő alatt puhára, de még roppanósra hagyva főzzük meg a paprikát, paradicsomot.
- 2-3 kisebb mélyedést képezve a serpenyőben, beleütjük a tojásokat egyesével. Fedő alatt kb. 6-8 perc alatt készre sütjük (közepes hőfokon, ügyelve rá, hogy ne kapjon oda a serpenyő alsó tartalma).
- Serpenyőben tálaljuk, petrezselyemmel vagy korianderrel megszórva és friss kenyérrel kínálva.