2020. szeptember 23., szerda

Közel-keleti lecsó, más néven shakshouka, ahogy én készítem

Annyira magával ragadott a nyári lecsó szezon, hogy szinte kéthetente másfajta lecsót főztem aszerint, hogy éppen milyen alapanyagokat találtam itthon. A shakshoukát már egy ideje kiszemeltem magamnak a konyhai kísérletezésekhez, így most végre megkóstolhattuk a magyar lecsó közel-keleti rokonát. Külcsínre hasonlít a miénkre, mégis meglepő, és pikáns ízeket hordoz magában, amellett, hogy nagyon design-osan lehet tálalni. Az elkészítése pedig kb. 15-20 percet vesz igénybe előkészületekkel együtt, így ez is egy remek home office ebéd vagy királyi reggeli tud lenni egy jófajta, friss kenyérrel.


Hozzávalók kb. két-három személyre:
  • 2 db piros kápia paprika
  • 4 db húsos, érett, nagy paradicsom
  • 1 doboz hámozott paradicsom
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • kevés olívaolaj
  • 2-3 tojás
  • 1 marék petrezselyem
  • só, bors, római kömény, koriander, chili ízlés szerint
  • 1 csipet fahéj
  • édes piros paprika
Elkészítés:
  1. Olívaolajon megdinszteljük a felaprított vöröhagymát, és amikor kész, hozzáadjuk a reszelt fokhagymát, pár másodpercig pirítjuk.
  2. Hozzáadjuk a karikákra vágott kápiapaprikát, a paradicsom gerezdeket és a hámozott paradicsomot.
  3. Fűszerezzük sóval, borssal, paprikával, római köménnyel, őrölt vagy friss korianderrel, egy csipet fahéjjal és, ha szeretjük a csípőset, chilivel.
  4. Fedő alatt puhára, de még roppanósra hagyva főzzük meg a paprikát, paradicsomot.
  5. 2-3 kisebb mélyedést képezve a serpenyőben, beleütjük a tojásokat egyesével. Fedő alatt kb. 6-8 perc alatt készre sütjük (közepes hőfokon, ügyelve rá, hogy ne kapjon oda a serpenyő alsó tartalma).
  6. Serpenyőben tálaljuk, petrezselyemmel vagy korianderrel megszórva és friss kenyérrel kínálva.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szponzoráció