Ebben a sajtos pogácsában az a szép, hogy a tészta vajjal, sajttal való megkenésének és felcsavarásának eredményéül helyes, réteges pogácsa születik, ami nagyon gusztusos és finom tud lenni. Persze mint minden kelt tészta, ez is frissen a legjobb, de még másnap is puha marad.
Kefires, sajtos pogácsa recept
Hozzávalók egy nagy tál pogácsához:
- 60 dkg liszt,
- 25 dkg puha vaj,
- 1 kis doboz kefir,
- 1 ek. só,
- 1 dl langyos tej,
- fél kocka élesztő,
- 1 tk. cukor,
- 5-6 dkg puha vaj,
- reszelt trappista/cheddar sajt,
- tetejére 1 db tojás.
Elkészítés:
- Elsőként a lisztet morzsoljuk el a margarinnal, hozzáadjuk a kefirt, a tejben felfuttatott élesztőt (benne a tk. cukorral) és sót, majd alaposan összegyúrjuk.
- A tésztát a duplájára kelesztjük meleg helyen.
- Kis ujjnyira kinyújtjuk a tésztát, megkenjük puha vajjal a tetejét, megszórjuk reszelt sajttal mindenhol, majd felcsavarjuk mint pl. a piskótatekercset (ez gyorsabb és eredményesebb módszer tud néha lenni, mint a hajtogatás) és így hagyjuk pihenni kb. 20 percet.
- Ezt követően ismételten kinyújtjuk a felcsavart "roládunkat" kb. 2 cm-es vastagságúra (mutató ujjnyi méretre) és kis pogácsa szaggatóval szúrjuk ki a tésztát.
- Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, megkenjük tojással a tetejét és mindegyiket 1-1 kis kupac reszelt sajttal díszítjük.
- Előmelegített sütőben 200 fokon sütjük kb. 10-15 percig, vagy amíg szép piros nem lesz a pogik teteje.