Édesburgonya krémleves kolbászmorzsával

Édes és füstös, a két jóbarát

Kolbászos édesburgonya krémleves recept

A sokoldalú főzési alapanyag, az édesburgonya vagy más néven batáta egy igazi jolly jokernek számít a konyhában. Nagyon egészséges, hiszen számos fontos vitamin és ásványi anyag megtalálható benne, alacsony a zsírtartalma, és magas rosttartalmának köszönhetően könnyen emészthető. A fenséges köretek, rakott finomságok, nasik mellett isteni krémlevest főzhetünk belőle, viszonylag rövid idő alatt. Az édességéhez pedig jól passzol a füstös, paprikás kolbász ízvilága, ami mindemellett mutatós levesbetétként is funkcionál.

Kolbászos édesburgonya krémleves recept

Hozzávalók:

  • 3 nagyobb darab édesburgonya,
  • 2 db kisebb burgonya,
  • 1 kis fej vöröshagyma,
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • 8-10 szelet édes, füstölt kolbász karika,
  • pár ek. olívaolaj,
  • só ízlés szerint,
  • kb. 1 dl tejszín,
  • 1-2 db zsemle,
  • 1 kk. fokhagyma granulátum,
  • 1 db leveskocka.

Elkészítés:

  1. Elsőként megpirítjuk a kolbász karikákat pici olívaolajon, majd félretesszük a kolbászt.
  2. A visszamaradt zsiradékon megdinszteljük az aprított vöröshagymát, rádobunk 1 gerezd reszelt fokhagymát, majd az édesburgonya kockákat, és felengedjük vízzel. Kb. annyi vizet öntsünk bele, ami két kisujjnyival ellepi a burgonyát.
  3. Felforraljuk a vizet, és hozzáadjuk a leveskockát, majd puhára főzzük a zöldségeket.
  4. Sóval ízesítjük, tejszínnel gazdagítjuk, majd botmixerrel pürésítjük.
  5. A zsemlét apró darabkákra vágjuk, szétterítjük egy sütőpapírral bélelt tepsin, megsózzuk, fokhagymaporral ízesítjük, meglocsoljuk néhány olívaolaj cseppel, majd 200 fokon aranybarnára sütjük.
  6. A sült kolbász karikákat morzsa állagúra aprítjuk, majd a zsemle krutonnal és kolbászmorzsával tálaljuk az édesburgonya krémlevest.

Tippek:

  • Természetesen víz és leveskocka helyett a legszuperebb, ha zöldség- vagy húsleves alaplevet használunk a krémlevesekhez, úgy még gazdagabb ízt érhetünk el.
  • A selymesebb krémleves állag elérése érdekében egy szűrőn keresztül passzírozzuk át a levest, így biztosan nem maradnak benne apró zöldség darabkák, bár sokan az utóbbi, rusztikus krémleves verziót kedvelik jobban.
  • Édesburgonya mellett burgonyával, zellerrel, sárgaborsóval is jól működik a kolbászos fűszerezés. Kolbász helyett pirított, füstölt szalonna is használható a receptben.

Édesburgonya krémleves kolbászmorzsával képek

Ha tetszett a fenti Kolbászos édesburgonya krémleves recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló krémleves recepteket is: Sajtkrémleves bacon csipsszel recept, Őszibarack krémleves főzés nélkül recept, Lecsó krémleves recept.

További receptötletek a hozzávalókból: burgonya, édesburgonya, főzőtejszín, kolbász, vöröshagyma. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: könnyen elkészíthető, krémleves, leves, magyar.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Kolbászos édesburgonya krémleves recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató