Meggykrémleves túrógaluskával

Egyszerre hagyománytisztelő, és innovatív

Meggykrémleves túrógaluskával recept

A gyerekkori, menzás meggyleves ízvilágát idézi, de sokkal krémesebb, gazdagabb textúrával, túrógombóchoz hasonlító, citromos galuskával készül ez az extra meggykrémleves. Minden idők legfinomabb meggylevesével ajándékozott meg ez a receptúra, ami egyszerre hagyományos, és innovatív, élénk és visszafogott. Langyosan és hidegen is kiváló, könnyed, nyári fogás.

Meggykrémleves recept

Hozzávalók 4-6 személyre:

Fűszeres "alapléhez":

  • 2 egész fahéj rúd,
  • 2 tk. egész szegfűszeg,
  • kb. 1 l víz.

Krémleveshez:

  • 5-8 ek. kristálycukor,
  • 50 dkg magozott meggy,
  • 1 cs. vaníliapuding,
  • 2 cs. vaníliacukor,
  • 2 dl habtejszín.

Túrógaluskához:

  • 20 dkg túró,
  • 1 tk. vaníliacukor,
  • 1 tojás,
  • 3 ek. búzadara,
  • 1 csipet só,
  • 1 citrom reszelt héja.

Elkészítés:

  1. Első lépésként a fűszeres főzetet készítjük el: a fűszereket beleszórjuk egy edénybe, és vízzel felöntve felforraljuk, majd 15 percig közepes hőfokon főzzük, leszűrjük felhasználás előtt.
  2. A cukrot a meggyel és a fűszeres alaplével együtt felforraljuk, majd további 10 percig főzzük. Kikanalazunk kb. 1 merőkanálnyi meggyet, és félretesszük. A leves többi részét botmixerrel leturmixoljuk. Visszatesszük az egészben hagyott meggyszemeket.
  3. A tejszínnel elkevert pudingporral besűrítjük a levest. Pár percig főzzük, kevergetjük, amíg meg nem tapasztaljuk a puding sűrítő hatását. Ahogy hűl a leves, még picit sűrűbbé fog válni. Hagyjuk kihűlni, majd tegyük hűtőbe.
  4. Amíg hűl a leves, elkészítjük a túrógaluskát: a túrót a cukorral együtt, villával összetörjük, hozzáadunk egy csipet sót. Összekeverjük a tojással, a citrom reszelt héjával, majd villával beledolgozzuk a búzadarát is. Akkor jó az állaga, ha az összekeverés után látszik, és megmarad a villa nyoma a masszában (nem folyósodik el), de még lágyan, nem masszív, kemény állaggal. Kb. egy órára félretesszük pihenni (hagyjuk a búzadarát dolgozni, megdagadni.)
  5. Vizet forralunk, és abba szaggatjuk egy teáskanál segítségével a félkör alakú, kis galuskákat. Amint felúsznak a víz tetejére, kb. 2-5 perc alatt megfőnek, és egy szűrőkanál segítségével kiemelhetjük őket a vízből. Hagyjuk lehűlni, majd tálaljuk a hidegre vagy legalább éppen langyosra hűlt meggykrémlevessel.

Tippek:

  • Felvert habtejszínnel is tálalhatjuk a levest, ha nincs időnk vagy kedvünk túrógaluskát készíteni.
  • Cseresznyével, erdei gyümölcsökkel is érdemes kipróbálni a fenti receptúrát, ugyanolyan fantasztikusan fog működni.

 

A recept elkészítését a Közért+ támogatta, ahonnan minden alapanyag beszerezhető a meggykrémleveshez.

Meggykrémleves túrógaluskával képek

Ha tetszett a fenti Meggykrémleves túrógaluskával recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló krémleves recepteket is: Kolbászos édesburgonya krémleves recept, Sajtkrémleves bacon csipsszel recept, Őszibarack krémleves főzés nélkül recept.

További receptötletek a hozzávalókból: búzadara, fahéj, habtejszín, meggy, túró, vaníliapuding. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: gyümölcsös, könnyen elkészíthető, krémleves, leves, meggyszezon.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Meggykrémleves túrógaluskával recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató