Megúszós, könnyed, mégis sokféle ízt és érzetet hordoz magában a narancskrémleves. Egyszerre édes, savanykás, krémes, roppanós, illatos, fűszeres és mámorító. Amolyan igazi, ünnepi hangulatú leves. Önmagában már az elkészítése is egy élmény, és megalapozza a karácsonyi ráhangolódást, mert az egész konyha fantasztikus narancs, fahéj, szegfűszeg és pirított magos, karamellás illatban úszik tőle. Jól passzol például egy konfitált kacsacombos vacsora első fogásaként.
Narancskrémleves recept
Hozzávalók 4 személyre:
- 3 db nagy narancs héja, és leve,
- 1/2 cs. vanília ízű pudingpor,
- 1/2 l 100%-os narancslé (leszűrve vagy gyümölcshús nélkül),
- 3-4 cs. vaníliacukor,
- 1 tk. fahéj,
- 6-7 db szegfűszeg v. 1 kk. őrölt szegfűszeg,
- késhegynyi őrölt gyömbér,
- 2 dl kókusztej,
- kb. 4 ek. méz
- 1 marék natúr mag vegyesen: szeletelt mandula, pisztácia, dió,
- 2-3 ek. cukor.
Elkészítés:
- A készen vásárolt narancslevet, a kifacsart narancs levét, héját (1/3-át tegyük félre díszítéshez), vanília cukrot elkezdjük melegíteni egy edényben. Fűszerezzük fahéjjal, szegfűszeggel és gyömbérrel.
- A kókusztejjel összekeverjük a pudingport, és hozzáadjuk a leveshez. Folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, amíg picit besűrűsíti a puding, de még nem forr fel. Ekkor ízlés szerint 3-6 evőkanál mézzel édesítjük.
- Levesbetétként megpirítjuk a magokat cukor társaságában, ami szépen karamellizálódik a magokkal együtt, és ezáltal egy kis roppanós állagot csempészünk a levesbe.
- Tálalásnál megszórjuk a levest a roppanós magokkal, meghintjük egy kis plusz fahéjjal, és narancsszelettel, héjjal díszítjük. Langyosan a legkellemesebb fogyasztani.