Vaníliapudingos, almás morzsapite

Hízelgő almás pite extrákkal

Vaníliapudingos, almás morzsapite recept

Ne ijedjünk meg a hosszú recepttől, mert sokkal egyszerűbb elkészíteni, mint leírni a pontos lépéseket, és minden perc ráfordított időt megérdemel. Ugyanis ez a pite lehetne az almás piték királynője. Omlós tészta alappal, extrákkal, nyújtás nélkül, morzsás, mandulás tetővel, vaníliapudingos réteggel, és simogatóan fahéjas fűszerezéssel emelkedik ki a klasszikus almás piték sorából. 

Vaníliapudingos, almás morzsapite recept

Hozzávalók egy 24/26 cm átmérőjű tortaformához:

Almás réteghez:

  • 45 dkg tisztított, darabolt alma,
  • pár csepp citromlé,
  • 2 cs. vaníliás cukor,
  • 2 ek. cukor,
  • 1-2 tk. őrölt fahéj,
  • 3 tk. kukoricakeményítő.

Vaníliapudinghoz:

  • 1 cs. vaníliás pudingpor,
  • 2 dl tej,
  • 2 dl habtejszín,
  • 3 ek. kristálycukor,
  • 1 cs. vaníliás cukor.

Alsó, omlós tésztához:

  • 25 dkg liszt,
  • 1 tk. sütőpor,
  • 1 csipet só,
  • 1 cs. vaníliás cukor,
  • 10 dkg kristálycukor,
  • 12,5 dkg hideg vaj,
  • 1 tojás.

Morzsához:

  • 20 dkg liszt,
  • 1 csipet só,
  • 6 dkg kristálycukor,
  • 1 cs. vaníliás cukor,
  • 12 dkg hideg vaj.

Elkészítés:

  1. Elsőként készítsük el az alsó, omlós tésztát, hogy legyen ideje a hűtőben pihenni. A lisztet, sütőport, sót, cukrokat keverjük össze és morzsoljuk el a két tenyerünk között a hideg vaj darabokkal. Amikor már kezd összeállni, hozzáadjuk a tojást, jól összegyúrjuk egy gombóccá, és betesszük a hűtőbe pihenni.
  2. A vaníliapudinggal folytatjuk, hogy annak is legyen ideje kihűlni. A pudingot a csomagolásra írt módszerrel, a javasolt cukor mennyiséggel megfőzzük, viszont folyadékból kevesebbet használunk hozzá, és a tej felét habtejszínre cseréljük. Félretesszük, hogy minimum langyosra tudjon hűlni, mire a pitébe kerül.
  3. Az almákat megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk, szűrőbe tesszük, és cseppentünk rá pár csepp citromlevet. Picit hagyjuk, hogy kiengedje a levét.
  4. Addig összedobjuk a morzsát: a lisztet összekeverjük a sóval, cukorral, majd a hideg vajjal összemorzsoljuk (hasonlóan, mint a tésztánál, csak itt nem adunk hozzá tojást). Ezt is bedobjuk a hűtőbe egy kis időre.
  5. Az almát a leve nélkül összekeverjük a cukorral, fahéjjal, keményítővel.
  6. A pite összeállítása: a piteformát kivajazzuk, lisztezzük, vagy kibéleljük szilikonos sütőpapírral. A tésztát kézzel belenyomkodjuk úgy, hogy a széleket is felhúzzuk amennyire, csak hagyja magát. (Természetesen akár kör alakúra kinyújtva is átemelhetjük a formába.)
  7. Rákenjük a vaníliapudingos krémet, majd erre halmozzuk az almás keveréket. A morzsát rászórjuk, és végül még mandula szeletekkel is díszítjük.
  8. 180 fokon sütjük, légkeverés mellett, kb. 30-45 percig, amíg szépen aranybarnára sül a tészta. Tálalás előtt várjuk meg, amíg teljesen kihűl.

Vaníliapudingos, almás morzsapite képek

Ha tetszett a fenti Vaníliapudingos, almás morzsapite recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló pite recepteket is: Szilvás cobbler recept, Cukkinis, leveles tésztás pite recept, Sárgabarackos galette recept.

További receptötletek a hozzávalókból: alma, citrom, fahéj, finomliszt, habtejszín, vaj, vaníliapuding. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: édesség, gyümölcsös, német, pite.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

2 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Vaníliapudingos, almás morzsapite recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató