Ennél a piténél nincs szükség tészta nyújtásra, hiszen itt az omlós tészta a süti tetején landol, egyszerűen lemorzsolva. A pite alapja egy könnyed, tejfölös, citromos (kevert) tészta, amire csodás áfonya szemeket ültetünk, majd fahéjas, omlós morzsával szórjuk meg. Az egész lakást egy olyan mennyei, fahéjas süti illata lengi be, ami egyszerre édes, savanykás, pihe-puha és roppanós. Ugye kipróbálod te is?
Áfonyás, morzsás pite recept
Hozzávalók:
Morzsához:
- 30 dkg finomliszt,
- 2 tk. őrölt fahéj,
- 1 csipet só,
- 10 dkg barnacukor,
- 25 dkg hideg vaj.
Tésztához:
- 18 dkg puha vaj,
- 3 tojás,
- 22 dkg kristálycukor,
- 2 cs. vaníliacukor,
- 30 dkg finomliszt,
- 1 tk. sütőpor,
- 1 csipet só,
- 15 dkg tejföl,
- 1 citrom héja,
- 40-50 dkg áfonya.
Elkészítés:
- Elsőként a morzsát állítjuk össze: a száraz hozzávalókat összekeverjük, és elmorzsoljuk a kezünkkel a hideg, feldarabolt vajjal, amíg egy kis gombóccá össze nem áll a tészta. Hűtőbe tesszük a felhasználásig.
- A puha vajat, tojást, cukrokat összeturmixoljuk robotgéppel, majd két lépésben, a tejföllel felváltva hozzáadjuk a sóval, sütőporral előzetesen összekevert lisztet, jól összedolgozzuk.
- Belereszeljük a citromot, összekeverjük, majd összeállítjuk a pitét.
- A sütőpapírral kibélelt tepsibe (kb. 22*30 cm-es) öntjük a tésztát, egyenletesen elosztjuk, megszórjuk mindenhol áfonyával, majd a hűtőből elővett morzsa tésztát rámorzsoljuk. Ha a kezünkkel nehezen megy, nagy lyukú sajtreszelőn akár le is reszelhetjük.
- 160 fokra előmelegített sütőben sütjük, légkeverés mellett kb. 1 órán keresztül, tűpróbáig.